Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Síly temna (The Covenant)

Pondělí, 16 duben, 2007 v 23:08. Autor honajz

Finský režisér Renny Harlin natočil spoustu pakáren (a abych nebyl nespravedlivý, i čtyři docela slušné filmy: Smrtonosnou past 2, Dlouhý polibek na dobrou noc, Cliffhangera a Útok z hlubin). Stačí projet jeho další filmografii: béčkové Arktické peklo, Věznice, Noční můra v Elm Street 4, ujetá Dobrodružství Forda Fairlanea, připitomělí Lovci myšlenek, slátaný Vymítač ďábla: Zrození, zcela nijaká a neakční Formule!... Za jeho doposud největší pakárnu však považuji Ostrov hrdlořezů, který jsem myslel, že v pitomosti už nelze překonat. Jde.

Síly temna v sobě sdružují vše, o čem si současní američtí – a nezlobte se na mne, stejně tak připitomělí – producenti myslí, že je cool. Krásní mladí lidé, nejlépe v kožených bundičkách. Techno duc duc hudba a nějaká ta nelegální techno party. Blbí poldové (nu dobře, tohle by snad šlo uznat). Drahá a luxusní auta (Kde na ně ty američtí studentíci berou? Kradou snad?). Disco party. Narozeninový večírek. Krásné mladé dívky v minisukních a kalhotkách (kdyby jen ty mladý Američanky neměly tak tlustý nohy!), případně ve sprše (scéna ve sprše trvá dokonce neuvěřitelných osm minut a hlavní hrdinka pobíhá jen v ručníku po chodbách, vrací se do sprchy, opět běhá po chodbách...). A v rámci reciprocity i mladí pánové nahatí ve sprchách, jak si dělají drsné vtípky na svá přirození (ta vidět nejsou, tudíž nelze řeči o velikosti či malosti ověřit). A tohle všechno zamícháme s nějakou dnes tak oblíbenou mystikou. A máme vyděláno! myslí si průměrný připitomělý americký producent.

Ve skutečnosti celý film vypadá jak pilot k předpokládanému televiznímu seriálu. Příběh je tak prostinký, že by utáhl možná stopáž dvaceti, nebo řekněme dokonce i třiceti minut, ale nikoliv celovečerák. Už úvodní titulky leptané starobylým fontem písma, pod nimiž vidíme starodávné knihy a pod nimiž slyšíme ryčné techno, budiž divákovi výstrahou. Když starobylé knihy a písmo, tak má znít pomalá, tajuplná hudba, ženský chór, jinak jde veškeré tajemno do kytek. Pak vidíme partičku mladých kluků, kteří přijedou nadupanými kárami k hlubokému srázu, na jehož dně probíhá ona technoparty, a oni tam jen tak ledabyle skočí. To aby divák hlupáček věděl, že jsou odlišní. vždycky se jim zableskne v očích a buch! Buď létají ve svém autě jako Harry Plotter, pardon Potter, nebo po srážce s cisternou sebe i auto rozloží na součástky, aby se za náklaďákem zase vše složilo perfektně dohromady.

Zápletka, pravda. Musíme si na ni počkat asi hodinu. Tahle partička mladých patří k jakýmsi vyvoleným, kteří mají Sílu. V praxi to znamená, že se mohou vznášet, házet po sobě efektní koule z jakési protoplazmy, když se perou, tak na dálku zvednutím dlaně (asi jako když vás policajt staví na silnici), případně trhají rekordy v plavání za místní středoškolské mužstvo. Samé užitečné věci. Abychom byli napjati, objeví se sem tam nějaký zvláštní duch, který tu zařve, tu vypustí do snu pavouky, tamhle šmíruje v dívčích sprchách... Až zjistíme, že jde o podobně „postiženého“ mladíka, který se narodil jakožto bastard jedné vyděděné rodině. Ta kdysi v dávné minulosti (rozuměj, pro Američany v 18. století) nedodržovala zákony Společenstva a byla při čarodějnických procesech vymícena. A už je snad každému jasné, že bastard této vyděděné rodiny se přišel pomstít a zničit všechny ostatní milé mladíky, případně jejich rodiny. V praxi však bude celá závěrečná bitka ve stodole vypadat tak, jak všechny triky do té doby – dva na pohled nerozeznatelní mladíci (drsný obličej, nakrátko střižené černé vlasy, atletická postava, dokonce stejné oblečení) po sobě posledních deset minut metají ony ohnivé a protoplazmové koule, vznášejí se, a když hlavnímu hodnému hrdinovi tatínek pošle kus své síly, tento překvapivě zvítězí. A aby mohlo vzniknout pokračování, tělo poraženého není nalezeno.

Co až také zoufale bolí, je těžká nelogičnost toho všeho. Ok, X-Meni jsou také jiní, ale buď pracují na svém vzdělání a využívají své síly k něčemu pořádnému, nebo aspoň bojují proti lidem. Ale tady netušíte nic – partička studentíků má nějaké nadpřirozené schopnosti, ale netušíte proč, jak k tomu přišla, co znamená, že plnou sílu obdrží až v den osmnáctých narozenin, odkud? Celou dobu vám naprosto vážně milí chlapci vtloukají do hlavy, že užívat Sílu není dobré, neboť ta vás vysává a čím více ji používáte, tím rychleji stárnete – však koukněte na chudáka tatínka hlavního hrdiny, jak vypadá ve svých 44 letech. A přitom hošani blikají očima, aby létali, vznášeli se či po sobě házeli protoplazmovými koulemi, co chvíli, někdy i třikrát za hodinu. A hádáte správně, nestárnou. K čemu jinému než zábavě je pak Síla dobrá (ne, nezachraňují svět), to se skutečně nedozvíte. Hlavně že celá tahle maškaráda je zabalena do tmavých scén, padajícího podzimního listí a mlžných oparů.

DVD

U nás film vyšel jenom na DVD, a to s formátem obrazu 2,35:1, průměrným obrazem, anglickým zvukem a dabingy českým, maďarským a polským v DD 5.1, s několika titulkovými sadami včetně české a anglické. Bonusy tvoří komentář režiséra (pouze s holandskými titulky) a film o filmu (Ó, to vám byla zábava! Všichni jsme se skvěle bavili. Také jsi se tak skvěle bavil? Ano ano, úžasně!).

rok: 2006
režie: Renny Harlin (Smrtonosná past 2, Cliffhanger, Dlouhý polibek na dobrou noc, Útok z hlubin), hrají: Steven Strait, Laura Ramsey (Venom), Sebastian Stan
imdb: www.imdb.com/title/tt0475944/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze