Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Věž hrůzy (Tower of Terror)

Pondělí, 07 květen, 2007 v 21:42. Autor ozzy666

Dnes nás čeká rodinný duchařský horor studia Disney. Z toho slovního spojení jde trochu děs, ale pravidelní čtenáři Pakáren vědí, že podobné věci se u nás již objevily – konkrétně Bradburyho Cosi zlověstného se blíží (1983) a Lesní duch (1980). Oproti zmíněných dvěma titulům z 80. let je Věž hrůzy zdaleka nejmladší a hlavně nejvíce rodinný film (asi to nějak souvisí). Je, jak jsme u Disneyho zvyklí, velmi optimistický a nese v sobě poselství. Překvapivě v něm nenajdeme vtipné mluvící zvíře (a kdo by ho koneckonců hledal...).

Věž hrůzy je prvním pokusem inspirovat se v námětu filmu atrakcí z Disneylandu. Strašidelný dům nebo Piráti z Karibiku tedy v tomto směru nebyly průkopníky. I tentokrát se tvůrci snažili o to, aby byl jejich výtvor strašidelný hlavně pro děti a rodiče aby se nenudili, případně aby je občas příjemně zamrazilo. Ústřední postavy obsadili spolehlivým Stevem Guttenbergem a mladou Kirsten Dunstovou.

Za bulvárním reportérem Buzzy Crockerem (Guttenberg) přijde stařena a vypráví mu historku o pěti lidech lapených ve výtahu dnes už starého opuštěného hotelu. Před mnoha lety je tam lapila uražená čarodějnice, když jeli do nejvyššího patra na narozeninovou párty. Původně je chtěla uvrhnout do podsvětí, ale to se jí shodou okolností nepodařilo, a tak zůstali jako bludní duchové na pomezí života a smrti uvězněni v kabině výtahu. Pokud by se ovšem někomu podařilo zajistit, aby v den výročí bezpečně dojeli až do horního patra, byli by vysvobozeni. Zámysl čarodějnice je ovšem zcela opačný, chce využít příležitosti, na kterou čekala 60 let.

Jako vždy, je to trochu komplikovanější. Reportér Crocker bere historku jako čirou fikci a snaží se na ní přiživit, zatímco jeho neteř Anna příběhu věří. Pokud mají duchům pomoci, nezbude jim než společnými silami porazit čarodějnici, rozjet výtah a egoistický strýc si bude muset vybrat, zda je mu přednější osud druhých, nebo vlastní kariéra. Závěr je samozřejmě totální limonáda, ale vzhledem k původu je to pochopitelné.

Celkově je Věž hrůzy profesionálně natočená i zručně napsaná, má svoje zábavné chvilky a když víte, do čeho jdete, můžete obligátní rodinné pasáže docela dobře ignorovat. Občas je i strašidelná. Nemálo plusových bodů zajišťuje kvalitní herecké obsazení, Guttenberg je v podobných rolích opravdu jako doma. Jedná se tedy o příjemně strávený čas, pro změnu bez useknutých končetin, rozdrcených kloubů, vydloubaných očních bulv a metrů vyhřezlých střev.

rok: 1997
režie: D.J. MacHale, hrají: Steve Guttenberg (Policejní akademie, Zámotek, Číslo 5 žije), Kirsten Dunstová (Spiderman)
imdb: www.imdb.com/title/tt0131620/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze