Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Grendel

Úterý, 08 květen, 2007 v 19:21. Autor ozzy666

Hrdinský epos Beowulf se v roce 2005 podařilo poměrně zajímavě zpracovat koprodukčnímu štábu Kanady, Británie a Islandu ve filmu s otřesným českým distribučním názvem Beowulf: Král barbarů. Není překvapivé, že na atraktivní a dobře známou látku, v níž se vyskytuje "nějaká" stvůra, časem zareagoval i "vynalézavý" Scifi Channel. Jeho produkční tým vyrazil do Bulharska, kde za pár leva rychle sfoukl svou vlastní verzi dávné poémy, aby jí posléze nakrmil svůj hladový televizní kanál. Režisér Nick Lyon, jemuž byla fuška svěřena, se snažil podat zodpovědný výkon, leč jeho možnosti i schopnosti byly značně omezené...

Opět byly využity oblíbené římské a galské kulisy postavené původně pro minisérii Julius Caesar, v nichž už se odehrál nejeden ultralevný film (viz Dragon Dynasty). Stejně tak se neztratila loď ze 17. století s vikingskou posádkou a uplatnění rovněž nalezli trikaři zodpovědní za paňácu v megapakárně SS Doomtrooper. Jak vidíte, s takovým materiálem je opravdu těžké doletět až na Měsíc.

Děj vypráví o tom, jak větry fjordů ošlehaný hrdina Beowulf přispěchá na pomoc dánskému panovníkovi (jehož palác vypadá podezřele římsky), aby ho zbavil vraždícího mutanta jménem Grendel. Ústřední linie je zcela přímočará, je jen obohacena o několik nepodstatných vedlejších motivů – zlobivý žárlivý princ, hrozné tajemství původu Grendela... – a přestože mají děj obohatit, spíš jej rozmělňují. Bezobsažné šablonovité tlachy jsou brzy k nevydržení a mají asi takový efekt, jako když se vám opilec s neukončeným základním vzděláním snaží v hospodě předat své životní moudro.

V akčních scénách si film vede nepoměrně líp, bohužel ho sráží k zemi opravdu otřesně směšná CGI příšerka. A supermeč, kterým má Beowulf zabít soka, je tak nemotorně obrovský, že s ním vypadá jako blanický rytíř ze stejnojmenné Cimrmanovy hry. Grendel nemá papírové předpoklady být dobrým filmem, přesto se absolvovat dá. Ne však pro potěchu.

rok: 2007
režie: Nick Lyon (Mutant IV), hrají: Chris Bruno (seriál Mrtvá Zóna), Ben Cross (Ohnivé vozy, První rytíř, The Mechanik, SS Doomtrooper)
imdb: www.imdb.com/title/tt0845463/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze