Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Dead & Deader

Středa, 09 květen, 2007 v 22:48. Autor ozzy666

Co mají společného filmy Od soumraku do úsvitu, Mars útočí a Invaders form Mars, kromě toho, že dva z nich mají v názvu slovo Mars? Je to odlehčený tón, ve kterém se nesou. S nadsázkou a ironií odkazují na své starší brakové vzory, aniž by – a to je trochu kámen úrazu - samy nabízely něco vlastního, nápaditého. Dá se od levného béčka Dead & Deader očekávat něco víc? Nebuďme naivní, nedá. Ovšem ptáte-li se, zda pobaví, pak odpověď zní, že rozhodně ano.

Mrtvý a mrtvější je nepokrytě braková záležitost, příběhem připomínající šestákové poťouchlosti z 50. let. Tím podoba končí. Vizuálně je normální, moderní a i nadsázka je dávkována tak, aby výsledek nebyl zhovadilejší, než je nutné. I velmi bizarní věci jsou zde vnímány jako běžná součást života, takže když si hrdina sám rozřízne ruku a vyleze mu z ní škorpión, nepřijde to nikomu moc divné.

Kdesi v hloubi kambodžské džungle stojí chalupa, kde americká armáda provádí tajné pokusy s viry a škorpióny. Její obyvatelé se jednoho dne přestanou hlásit, a tak velení vyšle na místo zvláštní komando. To zde objeví nádrže s infikovanými škorpióny a několik zombies. V nastalém zmatku vyletí celá chalupa do vzduchu a nikdo nepřežije. Armáda posléze vyšle další komando, aby zjistilo, co se stalo s tím prvním komandem. Druhá mise už je úspěšná, aspoň v tom smyslu, že posbírají mrtvoly a odvezou je domů k pitvě.

Velitel prvního komanda por. Bobby Quinn (Dean Cain) se probudí v márnici a zjistí, že je mrtvý. Když se mu začne jeho už tak fatální stav zhoršovat, dojde k již zmíněné scéně s rozříznutou rukou a škorpiónem. To mu v podstatě zachrání život (smrt), protože jen tak se nepromění v zombie, jako postupně všichni vojáci na základně. Ačkoli chuť na syrové maso mu zůstala... stejně jako Bladovi chuť na krev... a možná i mírně mrtvolný dech. Každopádně mu nic z toho nebrání spojit se s kuchařem a servírkou z redneckovského baru a pokusit se zastavit řádící armádu živých mrtvých dřív, než ovládnou Zemi.

Nějak takhle bych si představoval masakrickou zombie komedii. Scénář má spád, debutující režisér není mamlas a má cit pro detail. A přestože se herci zjevně dobře bavili, nezapomínají, proč jsou na place. Nemůže chybět řada odkazů (Madonna, Miami Vice...), ale ty jsou nenásilné a nikdo vám je necpe pod nos. Je to zkrátka milé, zábavné a sympatické béčko, které by slušelo i Bruce Campbellovy.

rok: 2006
režie: Patrick Dinhut, hrají: Dean Cain (seriál Superman, Dark Descent), Susan Wardová, Peter "Zed" Greene (Pulp Fiction, Maska)
imdb: www.imdb.com/title/tt0770739/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze