Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Abraxas: Guardian of the Universe

Středa, 23 květen, 2007 v 22:44. Autor ozzy666

Film, který na IMDB obdrží méně než 3 body si vždy vyslouží moji pozornost. Někdy je to dobré vodítko k potenciální pakárně, jindy ne. Dost často se mi stane, že nechápu, proč je většina diváků k danému titulu tak nekompromisně kritická. Už jsem se naučil, že špatné triky v očích mnohých automaticky znamenají, že "je to blbost", ale např. v akční hříčce Abraxas: Guardian of the Universe, skoro žádné triky nejsou. Tak proč ta přísnost? Protože je film směšný? He, sem s ním...!

Ačkoli název slibuje pakárnu, je Strážce vesmíru ve výsledku docela slušně natočené sci-fi s akčními prvky. Režisér, scénárista a producent Damian Lee má na svém kontě řadu podobných rodokapsů, a tak se v tomto prostředí dokáže pohybovat velmi zručně. Bývalý wrestler a pozdější guvernér státu Minnesota Jesse Ventura je dost patetický na to, aby jako titulní hrdina vzbudil sympatie, a jeho dánský protějšek Sven-Ole Thorsen (objevil se v bezpočtu slavných akčních snímků) si v souboji těchto dvou "terminátorů" nepočíná o nic hůř. V cameo roli se na chvíli dokonce objeví James Belushi (Rudé horko).

Mimozemšťan Secundus (Thorsen) zdrhne z vězení a vypraví se na Zemi, protože má vychytralý plán. K jeho realizaci potřebuje čas a nějakou vhodnou lidskou oběť. V patách má svého bývalého parťáka Abraxase, a tak musí konat rychle. Zmocní se tedy náhodné dívky Sonii, pouhým přiložením ruky jí otěhotní (neposkvrněné početí) a vítězoslavně se vzdá Abraxasovi. Během následujících pěti minut oblečená Sonia porodí chlapce (neposkvrněný porod), který má v hlavě jakousi formuli, jež může zničit onu mimozemskou civilizaci. Abraxas dostane rozkaz matku a synka okamžitě zabít, ale protože je to budoucí senátor, tak to neudělá. Po pěti letech malý Tommy vyroste a projeví se u něj zvláštní telekinetické schopnosti. Secundus znovu uprchne, aby si došel pro onu zničující formuli, ale Abraxas se mu postaví do cesty.

Strážce vesmíru není žádné převratné nebo nevídané veledílo, je však příjemně mělké a překvapivě zábavné. Humoru je v něm tak akorát, aby se z něj nestala nechtěná fraška. Občas se mihne nějaká ta hláška, a i když to není zrovna Hasta la vista, baby nebo I'll be back, není to špatné. Rozhodně ne tak špatné, aby to ospravedlnilo oněch 2,8 bodu na IMDB.

rok: 1991
režie: Damian Lee (Mise pomsty, Moving Target), hrají: Jesse Ventura (Predátor, Běžící muž), Sven-Ole Thorsen (Barbar Conan, Běžící muž, Rudé horko, Hon na ponorku, Cyborg 2, Likvidátor, Vikingové), Marjorie Bransfield, James Belushi (Rudé horko)
imdb: www.imdb.com/title/tt0101264/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze