Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Rollerball (2002)

Čtvrtek, 31 květen, 2007 v 23:07. Autor ozzy666

Predátor, Smrtonosná past, Hon na ponorku, to jsou klasické akční snímky 80. let, kterými na sebe upozornil americký režisér John McTiernan. Následující desetiletí mu už sice nepřineslo jen samé hity, ale stále se z jeho tvorby dají vybrat jeden nebo dva dobré filmy. Bohužel vstup do nového tisícletí pro něj znamenal propad na samé dno dobré zábavy, reprezentovaný adaptací povídky Roller Ball Murder spisovatele Williama Harrisona (ten za ni získal nominaci na Pulitzerovu cenu), resp. adaptací stejnojmenného staršího filmu Normana Jewisona s Jamesem Caanem.

Originál jsem nečetl, takže nevím, kdo se držel předlohy věrněji, zda Jewison, nebo McTiernan, ale v podstatě je to jedno. Každopádně oba natočili diametrálně odlišné filmy, kde v jednom např. hlavní hrdina chce odejít z týmu a není mu to dovoleno a ve druhém nechce odejít z týmu a není mu to dovoleno. Novější verze nemá daleko k brakovým akčňákům vycházejícím jen na DVD a není hodna režiséra McTiernanova kalibru. Chybí jí vypravěčský řád a dokonce ani to pitomé ježdění v aréně nedává smysl.

Jediná zápletka, kterou se mi podařilo vysledovat, spočívá v tom, že pořadatelé brutálního sportu rollerballu se pokoušejí zajistit vyšší sledovanost tím, že při utkání nechají někoho z hráčů zabít. Hra nemá skoro žádná pravidla, pouze při ní dva týmy jezdí na kolečkových bruslích a motorkách po aréně ve tvaru osmy a snaží se umístit kovovou kouli do soupeřova terče. Spoluhráči Jonathan (Chris Klein) a Marcus (LL Cool J) chtějí z tohoto nebezpečného kolotoče vycouvat, ale pořadatel – mafián Alexis Petrovič (Jean Reno) má na věc jiný názor. Potřebuje uzavřít výživný kontrakt s americkou kabelovkou, a nestojí o komplikace. Děj se většinou odehrává v Kazachstánu, ale není to ten Kazachstán, jak ho všichni známe, tj. země s nejlepším draslíkem a nejčistšími prostitutkami. Je to chudá žumpa s propastnými společenskými rozdíly, kde se mluví hlavně rusky, a taky trochu česky, a kde je revoluce na spadnutí.

Dobrých 50 procent děje sestává ze zbytečných bezduchých bezvýznamných bezobsažných záběrů, které naprosto nic nesdělují, jen se snaží (snaží!) vypadat cool. Svým způsobem je McTiernan génius, protože se mu podařilo uplést z exkrementu jakýs takýs bič, ač tuto možnost známé české přísloví popírá. Faktem zůstává, že sestává z exkrementu, a tudíž postrádá přijatelný obsah.

rok: 2002
režie: John McTiernan (Predátor, Smrtonosná past, Hon na ponorku), hrají: Chris Klein (Prci, prci, prcičky), LL Cool J (Útok z hlubin), Jean Reno (Leon)
imdb: www.imdb.com/title/tt0246894/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze