Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Flynn Carsen: Návrat do dolů krále Šalamouna (The Librarian: Return to King Solomon's Mines)

Středa, 27 červen, 2007 v 22:31. Autor ozzy666

Klon Indiana Jonese znovu útočí. Dva roky po Honbě za kopím osudu čeká na knihovníka Flynna Carsena další úkol. Musí se vypravit do Afriky najít doly krále Šalamouna a zabránit zloduchům v ovládnutí světa. Vyzbrojen je všemi potřebnými klišé, to poto, aby jeho dobrodružství vypadalo povědomě, a tedy vůči divákovi vstřícně a přátelsky. Dobrou zprávou je, že pokračování není horší než jednička.

Víc než nabízet něco původního se snaží spiklenecky pomrkávat a využívat prvky známé z podobně laděných filmů. To platí i pro různé obehrané vtípky, takže mě nakonec překvapilo, že nedošlo na obligátní "jak šly rajský přes ulici". Na televizní produkci má Knihovník dobrou výpravu a vizuálnímu dojmu prospělo i to, že se opravdu natáčelo v Africe.

Rozšafný a mírně nešikovný třicátník Flynn Carsen, se jednoho dne stane z věčného studenta kurátorem magických artefaktů v tajné knihovně. Poté, co prodělal křest ohněm a postaral se o bezpečné vrácení Kopí osudu zpátky do vitríny, čeká ho boj s nebezpečným psychopatem o další záhadný artefakt. Poštou totiž dostane balíček s mapou, kde je vyznačena cesta k dolům krále Šalamouna. Tam v komnatě královny Sheeby leží kniha, s jejíž pomocí se dá ovládat čas a prostor. Protože je Flynn Jouda, nechá si mapu ukrást. Aby zabránil zloduchům provést jejich plán a odvrátil hrozící dobu temna, vydává se po jejich stopě do nitra Černého kontinentu. Cestou narazí na archeoložku – krasavici Emily a pár dalších překážek, ovšem nebyl by to knihovník, aby je nedokázal šikovně obejít, a při tom třeba legračně zakopnout.

I když nemám nic proti kopírování, v tomto případě je emulace slavnějšího muže v klobouku až příliš doslovná a je oběma knihovnickým filmům na obtíž. Tvůrci se za každou cenu snažili udržet ve vyjetém korytu a nedali mnoho prostoru divákově fantazii. Samozřejmě, že film nechci srovnávat s čímkoli, co produkoval Sci-fi Channel, ale daná látka měla určitě větší potenciál. Nicméně je to velmi mírný, téměř neznatelný nadprůměr...

rok: 2006
režie: Jonathan Frakes (Star Trek VIII: První kontakt, Star Trek IX: Vzpoura), hrají: Noah Wyle (Flynn Carsen: Honba za Kopím osudu, Piráti ze Silicon Valley), Gabrielle Anvar (Vůně ženy)
imdb: www.imdb.com/title/tt0455596/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze