Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Planetfall

Čtvrtek, 21 červen, 2007 v 1:45. Autor ozzy666

Není příliš nadšeneckých filmů, které by stály za povšimnutí. Ty, co vznikají u nás, se mi ani nechce brát do hlavy, z těch amerických mě v poslední době docela rozveselil Recon 2020: The Caprini Massacre. Scénář žádný, ale na ultralevný akčňák vizuálně docela fajn. Opravdové nadšení ve mě vzbudilo až sci-fi Planetfall. Jistě, má svoje chyby, je v podstatě legrační, ale tvůrci jej dělali s plným vědomím toho, že výsledek nebude ani zdaleka prvotřídní a že diváci snad pochopí, že to za daných okolností lépe nešlo.

Nádherné je množství digitálních triků, které téměř v každém záběru (aspoň ze začátku, dokud stačily peníze) doplňují hranou scénu skoro stejně tak "hustě", jako ve Star Wars. Tu poletuje nějaká loď, tam zase přejede nějaké kosmické vozidlo. Asi jako když Lucas vylepšoval původní trilogii. Triky samozřejmě vypadají jako domácí výroba (dělaly je nadšení studenti), ale pro film této kategorie je to neobvyklé a příjemné.

Planetfall se námětem podobá Firefly. Vesmírná kovbojka s poměrně dobře navrženým scénářem a občas s úmyslně a přehnaně žánru poplatnými dialogy. Příběh je celkem košatý, možná až příliš, vzhledem režisérovým schopnostem udržet ho pohromadě. Rámcově jde o to, že uprostřed pustiny na planetě Zita havaruje loď s nákladem zhoubné drogy Psylenolu. Protože jde o látku, která zesiluje psychické schopnosti a její uživatel může někomu nechat např. explodovat hlavu, je o ní v podsvětí značný zájem. Na místo hned vyrazí několik zájmových skupin, včetně "všech prezidentových mužů", psychomnichů a separátně dvou lovkyň odměn, Lux a Wendy. Každá s jiným cílem a každá odhodlaná použít zbraň. Ještě se tam vyskytne člen elitní vojenské jednotky, co vypadá jako salvadorský vesnický policajt, ale ten nevydrží dlouho, takže není pro děj podstatný.

Planetfall je spaghetti sci-fi, z něhož člověk dostane dobrou náladu. I když vypadá poměrně hrozně, měl jsem při jeho sledování daleko lepší pocit než u leckterých dražších filmů. Navzdory levnosti má styl, podmanivou atmosféru a je přirozeně a nevtíravě zábavný. Řemeslné poklesky lze snadno prominout. Představitelé hlavních rolí jsou na přijatelné úrovni, zbylá většina je naopak dost strašná, ale neřekl bych, že by to zásadně vadilo. Jistá ochotnická neumělost zapadá do celkového tónu.

Trailer, který je třeba vidět...

rok: 2005
režie: Michael J. Heagle, hrají: Heidi Fellner (Vixen Highway), Leitha Matz
imdb: www.imdb.com/title/tt0382910/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze