Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Posel smrti (Messenger of Death)

Pondělí, 16 červenec, 2007 v 21:16. Autor ozzy666

Společnost Canon bratranců Menahema Golana a Yorama Globuse suverénně kralovala trhu s akčním brakem po většinu 80. let. Dali západnímu světu nindži, šaoliny, islámské teroristy, vzbudili zájem o americké zajatce pohřešované ve Vietnamu, a díky jejich výtvorům se stala nesmrtelnými taková jména, jako Chuck Norris nebo Charles Bronson. Jen výjimečně se producenti pouštěli na tenký led seriozní kinematografie, kde si nelze vypomáhat údery malíkovou hranou nebo epesními raketkami, namontovanými na motorkách. Jejich doposud nejserioznějším filmem, který jsem viděl, byl výborný Splašený vlak (1985) s Jonem Voightem, ovšem jen do té doby, než přišel Charles Bronson se svým Poslem smrti.

Jedná se o adaptaci románu, což jistě pomohlo dát scénáři jistou smysluplnost. I tak je však film natočen velmi střízlivě, reálně a profesionálně. Už úvodní drsná vyvražďovací scéna podtrhne kvalitní režii J. Lee Thompsona a nepokrytě zaslouží uznání. Je tak sugestivní, až z ní mrazí. Na působivé atmosféře se také podílí nádherné prostředí hornatého Colorada.

Neznámý vrah vystřílí mormonskou rodinu. O šokující případ se začne zajímat novinář Garret Smith (Bronson). Ale, nenechte se mýlit, není to o tom, jak bulvární pisálek, kterému jde hlavně o krvavého sólokapra, prohlédne, protože v sobě zásluhou nějaké krasavice nalezne "to dobré a lidské". Bronson je učebnicový hrdina a skutečně chce přispět k nalezení motivu a vypátrání pachatele. Zatím celá věc vypadá jako krevní msta. Až později se ukáže, že záležitost je složitější a že za ní možná stojí padouch z vyšších kruhů. Novinářova zvědavost neunikne pozornosti, a sám se tak ocitne v ohrožení života. Začíná hra o čas... bude rychlejší on, nebo muž s brokovnicí?

Střílení ve filmu je, ale Bronson překvapivě nikoho nerozstřílí na cucky. Spíš hledá pravdu a snaží se nenechat zabít. Jen občas někoho shodí se schodů nebo vyhodí z okna ve druhém patře. Scénář je standardně vystavěný, není převratný ani překvapivý, ale má řád a drží se zákonů správného vyprávění. Nápady v něm nejsou zběsile šílené, děj postupuje zvolna a jistě. Rozhodně není prázdný a roztahaný, stále v něm visí neviditelné napětí.

Posel smrti je solidní řemeslo a určitě neurazí. Avšak aby se mi vryl hlouběji do paměti, potřeboval by nějakou výraznou třešničku na dortu.

rok: 1988
režie: J. Lee Thompson (Děla z Navarone, Murphyho zákon, Touha smrti IV, Firewalker), hrají: Charles Bronson (Sedm statečných, Murphyho zákon, Touha smrti)
imdb: www.imdb.com/title/tt0095626/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze