Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Mandroid

Středa, 18 červenec, 2007 v 19:11. Autor ozzy666

Pokud vám národní hrdost dovolí psychicky ustát představy "hloupých cizáků" o zaostalé Východní Evropě, nenechte si ujít sci–fi (téměř) legendární béčkové produkční společnosti Full Moon. Na svém kontě má např. série Trancers nebo Mistr loutkář (Puppet Master). Už v roce 1993 se odvážně pustili do Rumunska, aby zde natočili pakárnu, v níž předvedli několik unikátních kaskadérských kousků s nebezpečně rozvášněným embéčkem.

Vizuální dojem nepřekvapí, vše je nevzhledné a omšelé. Přesto je film docela zábavný a je jen škoda, že vznikl tam, kde vznikl. Rozhodně se nedá říct, že by scénáristovi chyběly nápady. Má jich možná až moc a některé jsou patřičně šílené. A i když děj právě nesrší permanentní akcí, není to nuda. Když se ze zloducha stane superzloduch působením zvláštní látky a uchýlí se do podzemí, přišlo mi takové hezké, že si vychová krutého nohsleda z původně plachého bezdomovce (trochu připomínajícího Baldricka z Černé zmije).

Vše začalo v laboratoři doktora Zimmera, kde se svým partnerem Ivanem Dragem (stejné jméno měl Lundgren v Rocky IV) vynalezli ultimátní látku Supercon, která může sloužit jako cokoli – od paliva po lék. K přípravě látky v laboratorní komoře používají speciálního robota, ovládaného ze speciální konzole člověkem, oblečeným do speciálního obleku a helmy, přičemž robot přesně kopíruje pohyby toho, kdo jej ovládá. Hodný dr. Zimmer hodlá Supercon přenechat Američanům, a přispět tak nepatrným dílem k boji za demokracii, s čímž ovšem hamižný Ivan zásadně nesouhlasí. Chce látku ukrást, ale mezitím přijedou dva agenti CIA a zloduch je při nehodě v laboratoři znetvořen (poté prchne, uchýlí se do podzemí, udělá z bezdomovce svého sidekicka, atd.). Aby se pomstil strůjcům svého neštěstí – bývalému kolegovi, jeho dceři, asistentovi, dvěma Američanům a posléze i zbytku světa – chce naučit zdokonaleného robota – mandroida řadě nepěkných vražedných triků.

Ve filmu se pohybuje nepřirozeně mnoho rovnocenně důležitých postav. Děj řadu zajímavých motivů jen nakousne, typicky v případě doktorova asistenta, z něhož se po pádu do nějaké tekutiny začne stávat neviditelný muž. Jeho příhody však blíže popisuje sesterský rumunský produkt Full Moonu, Invisible: The Chronicles of Benjamin Knight. Nicméně Mandroid jako takový je docela zábavný a sympaticky trhlý. Škoda, že je tak ultralevný, protože kaskadérské kousky s vysloužilou škodovkou postrádají ten pravý adrenalinový náboj.

rok: 1993
režie: Jack Ersgard (Život v nebezpečí, Rancid, Invisible: The Chronicles of Benjamin Knight), hrají: Brian Cousins, Jane Caldwell, Robert Symonds, Curt Lowens
imdb: www.imdb.com/title/tt0107505/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze