Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Game Box 1.0

Úterý, 24 červenec, 2007 v 24:24. Autor ozzy666

Pokaždé když narazím na film o počítačové hře ve virtuální realitě, tajně doufám, že už to tentokrát nebude taková blbost, jako minule. Překvapení se bohužel dosud nekonalo... tím měně příjemné. S výjimkou Trona nebo Cronenbergovy eXistenZ je to vesměs odpad, tyfus a žloutenka. Nejinak je tomu u pakárny Game Box 1.0.

Mladík Charlie, který se živí betatestováním videoher, najde jednoho dne v poště bednu s neobvyklým herním zařízením. Když mu vzápětí zatelefonuje jeho kolega, jestli už hru zkusil, že je to bomba, neváhá a nasadí si headset na hlavu. Okamžitě se ocitne ve virtuálně reálném prostředí hry, která je technologicky z úplně jiného světa než ty, jež měl dosud možnost testovat. Překvapivě ho to nevyvede z míry tak, jak by se dalo čekat, ovšem jen do chvíle, než se mu začnou zážitky a postavy ze hry prolínat do normálního života.

Podstatné je, že mu zařízení dovoluje zařadit mezi herní postavy i skutečné lidi, resp. jejich digitální podobu. A protože Charliemu před časem zlý policajt zabil jeho dívku Kate, vybral si pro umocnění zážitku obě osoby do scénáře svojí hry. Jejím cílem je ochránit Kate a jakýsi kufřík s tajemným obsahem před mafiány, zombies, nindži, policajtem a doprovodit ji k "profesorovi". Pak možná bude zlo potrestáno.

Námět je celkem nosný, i když obligátní. Stačilo by, kdyby byl film zručně natočený nebo dobře zahraný. Režisérské duo bratrů Hillenbrandových se pokouší dát postavám hloubku a motivaci, ale jejich snažení je neohrabané, a tudíž tento záměr vůbec nefunguje. Atmosféra je nemastná neslaná, herci zápolí s šablonovitým scénářem a dramatičnost situací je na úrovni 80minutového avandgardního představení, kde se vzrušeným hlasem čte telefonní seznam. Ztvárnění virtuální reality není vizuálně směšné, ale ani nedisponuje výtvarnou kreativitou – spíš z něj bolí oči (záběry jsou rozostřené a přehnaně kontrastní). Platí tedy to, co jsem řekl na začátku: Game Box 1.0 je blbost. Obyčejná, nezajímavá a otravná.

rok: 2004
režie: David a Scott Hillenbrandovi (Ostrov zapomnění, Královská kobra), hrají: Nate Richert (seriál Sabrina – mladá čarodějnice), Danielle Fishelová, Patrick Kilpatrick (Poslední zůstává)
imdb: www.imdb.com/title/tt0414036/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze