Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Kaw

Úterý, 31 červenec, 2007 v 20:23. Autor ozzy666

Půvab havraního krákání dokáží svým zpěvem překonat pouze slavíci z ostrova Lesbu. Právě sem totiž vlny kdysi donesly hlavu pěvce Orfea poté, co jej roztrhaly zdivočelé bakchantky.

Pavel Houser – Havrani

Kaw patří k průměrně dobrým produkcím Sci-fi Channelu, kterým rozpočet dovolil vyhnout se Balkánu a zůstat na americké půdě. Díky obsazení mladého Indiana Jonese Seana Patricka Flaneryho vypadá dokonce jako normální film, a i jinak je vzhledem k rozpočtu poměrně svědomitě natočený. Standardní námět o útočících ptácích zvládl režisér Sheldon Wilson rutinně a bez výrazných poklesků a škoda, že se mu nepodařilo udržet nasazenou laťku až do konce. Alfréd Hitchcock by se tak nemusel pootočit v hrobě.

Šerif Wayne (Flanery) žije se svou mladou ženou v zapadlém městečku, kde chcíp hund. Všechno je tam šedivé, hnusně lezavo a pořád zataženo. Není tedy divu, že se manželé chystají zvednout kotvy a jít za lepším. Ovšem než tak stačí učinit, městečko a jeho obyvatelé zažijí několik podivných incidentů s havrany. Ptáci se začínají srocovat, jsou nezvykle agresivní a tak nějak chytřejší. Až potud je zajímavé děj sledovat a čekat, jak se bude vyvíjet. Bohužel po zbytek filmu havrani více či méně zajímavě vraždí, než se konečně proflákne, že za všechno může nemoc šílených krav.

Hlavní slabinou je scénář. Protože Kaw nemá žádnou pevnou kostru, obyvatelé nemají plán, děj k ničemu nesměřuje a smrskne se jen na nesouvislé zabíjení náhodných obětí. A to rychle omrzí. Zvlášť, když přibývá otravně vyumělkovaných scén, imbecilních projevů herců a hlavou se vám prožírá nepříjemná monotónní hudba. Jak dobře film začal, tak hloupě skončil. Radši budu předstírat, že měl úplně jiný konec, abych si aspoň před sebou obhájil udělené 3 pakáry.

I když režisér není žádný nadnárodní umělec, nedělá dojem zoufalce, který by se měl živit něčím jiným, nejlépe tím, kde byste se vzájemně nikdy nepotkali. V mezích svých velmi průměrných možností drží děj pohromadě, aby se úplně nerozpadl na prvočinitele.

Vedle nečekaného množství živých opeřenců se dočkáme i poměrně hezkých hejn CGI havranů a pamětníky třeba zaujme přítomnost Roda Taylora, jako připomínky hlavního představitele z Hitchcockova slavného hororu Ptáci.

rok: 2007
režie: Sheldon Wilson, hrají: Sean Patrick Flanery (seriál Mladý Indiana Jones, Demon Hunter), Rod Taylor (Ptáci)
imdb: www.imdb.com/title/tt0491005/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze