Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Dark Shadows

Čtvrtek, 02 srpen, 2007 v 23:03. Autor ozzy666

Hned zkraje si řekněme, že Johnny Depp a producent Graham King (Next) získali práva na natočení celovečerního filmu na motivy gotické soap opery Dark Shadows (Depp prý jí byl posedlý už jako dítě). A dlužno dodat, že se v tomto případě nejedná o jen tak obyčejnou soap operu (telenovelu). Seriál Dark Shadows vypráví osudový příběh "prokleté" rodiny Collinsových a temného tajemství jejich starého sídla. Poprvé jej odvysílala TV stanice ABC v roce 1966 a přesto, že zaznamenal jistý úspěch, pravý boom měl přijít až o 9 měsíců později s náhodným objevením tajných dveří v rodinném mausoleu a osvobozením upíra Barnabáše Collinse. Chtělo by se říct, že od té chvíle dostaly věci rychlý spád, ale pravda je taková, že diváky čekala ještě dobrá tisícovka epizod. Děj se dokonce (několikrát) přesunul časovou smyčkou do minulosti, kde postupně přibyli vlkodlak, čarodějnice, Satan a pár dalších nadpřirozených postav.

Způsob vyprávění důsledně odpovídá telenovelám – tedy děj se posouvá kupředu velmi neochotně, každá myšlenka se pro jistotu třikrát zopakuje (zabil mě, jsem mrtev, umírám), a než postava přejde z jednoho rohu místnosti do druhého, zabere to tři epizody. Dark Shadows nejsou stupidní ani povrchní. Mají fantastickou gotickou atmosféru, spletitý děj, spoustu paralelních linií a aspoň prvních 300 dílů je výborně napsaných. Nicméně se neúmyslně "proslavili" i nadprůměrným množstvím přeřeknutí a edwoodovských pádů kulis. Protože se natáčelo v silném časovém presu, mohla si produkce dovolit opakovat záběr jen výjimečně. Herci se učili scénář za pochodu a přitom si nesměli dovolit dělat chyby. Takto náročnou práci zvládli jen díky své divadelní průpravě.

Sága byla ukončena po 5 letech (1971), přičemž bylo odvysíláno 1 225 dílů. V roce 1991 došlo k prvnímu neúspěšnému pokusu o její oživení (NBC natočila 12 epizod), druhý pokus pak proběhl v roce 2004, kdy byl natočen pilotní díl, který se nesetkal s příznivou odezvou. Kromě seriálu ještě vznikly dva filmy: celkem snesitelný House of Dark Shadows (1970) a celkem nesnesitelný Night of Dark Shadows (1971), sestříhaný z původních 129 na 96 min.

rok: 1966–71
autor: Dan Curtis
imdb: www.imdb.com/title/tt0059978/
web: www.collinwood.net
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze