Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

12:01

Středa, 29 srpen, 2007 v 23:29. Autor ozzy666

Režisér Jack Sholder natočil v roce 1993 televizní sci-fi o časové hříčce, ne nepodobné té, kterou známe z mnohem slavnějšího filmu Na Hromnice o den více. Hrdina se stále probouzí do stejného dne a musí jej prožívat znovu a znovu, dokud neudělá všechno správně. Hromnice jsou více romance, 12:01 více sci-fi, ale romantický motiv je v zde také přítomný, ba je pro příběh důležitý. Naštěstí není přeslazený, takže se dá bez problémů vydržet.

12:01 je regulérní mainstreamový TV film (to také vysvětluje zařazení onoho romantického prvku), a tedy nic specifického (a levného) pro ortodoxní milovníky braku. I tak – nebo právě proto – zaujme hezkým námětem a zpracováním na úrovni. Má slušné herecké obsazení – v roli objektu touhy hlavního hrdiny se objeví Helen Slaterová (Superdívka) a důležitou postavu si zde zahrál i veterán Martin Landau (Zločiny a poklesky, Ed Wood). Režisér Sholder má za sebou např. Noční můru v Elm Street 2, Arachnida nebo Tajemné zlo s Kyle MacLachlanem.

Jonathan je zaměstnán ve firmě Utrel, která vyvíjí experimentální urychlovač částic. Protože se dospěje k závěru, že by zařízení mohlo způsobovat problémy s časem a být tedy pro lidi nebezpečné, vláda se rozhodne projekt zastavit. Vědci nepřijmou tento krok s nadšením, ale nezbývá než se podřídit. Jonathan ovšem není vědec a časoprostorové problémy jsou mu (prozatím) u nohy. Pracuje jako obyčejný ouřada. Snaží se co nejvíc zašívat, vyhýbat se dominantní šéfce a nadbíhat krasavici Lise z oddělení výzkumu a vývoje. Situace se začne přiostřovat, když před jeho očima Lisu někdo zastřelí a on se druhý den probudí do téhož dne, kdy se vražda stala. Snaží se jí tedy varovat a současně vypátrat, kdo mohl mít zájem na její smrti.

Hrdina je takový ten "sympatický" nešika a je na osobním vkusu diváka, jestli se mu zalíbí, nebo ho bude nenávidět. Jonathan se v tomto směru pohybuje na hraně, ale postupně se začne chovat víc logicky a méně jako idiot. 12:01 je nenáročné sci-fi, které na 90 minut snadno udrží vaši pozornost a v závěru dokonce nabídne i mírné překvapení. Prostě ideální film na ospalé odpoledne.

rok: 1993
režie: Jack Sholder (Noční můra v Elm Street 2, Arachnid, Tajemné zlo), hrají: Jonathan Silverman, Helen Slaterová (Superdívka), Martin Landau (Zločiny a poklesky, Ed Wood)
imdb: www.imdb.com/title/tt0106188/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze