Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

The Vengeance of She

Úterý, 14 srpen, 2007 v 21:52. Autor ozzy666

Česká herečka Olga Schoberová, sex-symbol 60., 70., 80. a 90. let a několika dalších tisíciletí, je (jak pevně doufám) většině z nás známá jako komiksová krasavice z Kdo chce zabít Jessii, Limonádového Joea, Pane, vy jste vdova nebo z Adéla ještě nevečeřela. V březnu 1964 se dokonce objevila na titulní straně amerického časopisu Playboy, což byla na poměry v tehdejším Československu docela kuriozita. Asi nemá cenu nosit dál dříví do lesa, pro nás je podstatné, že si zahrála v několika zahraničních filmech, většinou rodokapsových, a jedním z nich je The Vengeance of She britské společnosti Hammer (Vampire Circus, Captain Kronos: Vampire Hunter).

Jedná se o druhý díl adaptace dobrodružného románu Henryho R. Haggarda, spisovatele, jenž dal světu Doly krále Šalamouna a Allana Quatermaina. Film v sobě zřetelně odráží 60. léta – má atmosféru starých bondovek, stylovou hudbu, suché dialogy... a naštěstí tentokrát postrádá pověstnou hammerovskou nudu, která postihla mnohé kusy z jeho nadprodukce. Uvidíme v něm relativně slušné herce a oproti současnému trendu se zde v dialozích opravdu něco řeší. Potěší i fakt, že výprava nepůsobí levně (nechytejte mě za slovo, vím, že Ben-Hur stál asi víc).

Olina, zde Carol, jde v transu krajinou. Poté, co se zbaví slizkého oplzlého řidiče náklaďáku, doputuje – stále v transu – do přímořského letoviska, kde se jen ve spodním prádle vrhne do vln a doplave k jachtě cizího milionáře. Na palubě se jí konečně trochu rozbřeskne, ale stále neví, co se s ní vlastně děje. Má noční můry, halucinace a hlavně neodkladný pocit, že jí někdo volá a že se mu má podvolit. Jachta zakotví na pobřeží kdesi na Blízkém východě. Carol znovu upadne do transu a odejde za hlasy v hlavě do nitra pouště. Po stopách zmizelé se vydá boháčův psychiatr, neboť se do ní zahleděl a její osud mu není lhostejný.

Pro lepší vhled do problému si musíme vysvětlit, že v poušti se nachází skalní město, existující po staletí (v duchu pravidel žánru "Ztraceného světa") izolovaně od naší civilizace. Obývá je jakýsi kult pod vedením nesmrtelného blonďáka. Blonďák byl kdysi nápadníkem kruté a rovněž nesmrtelné královny Ayeshy (She – Ta, kterou musejí všichni poslouchat). Ayesha však přenesla svou nesmrtelnost na původně smrtelného blonďáka, čímž se sama (nechtěně) stala smrtelnou a zemřela. Uplynulo mnoho a mnoho desítek let a vychytralý blonďákův poskok se nabídl, že mu najde a přivede reinkarnovanou Ayeshu, aby jí mohl "probudit" (blonďák mezitím znesmrtelňovací rituál vychytal natolik, že by měl být spolehlivý). Za to si poskok žádá rovněž nesmrtelnost. Jestli se z půvabné Carol stane Ayesha, krutá královna, je teď zcela v rukách psychiatra...

The Vengeance of She je něco mezi bondovkou a mayovkou. Poctivě ctí žánr a i když je děj postupně slabší a slabší, dá se vydržet. Film je stylový, má hezké lokace (natáčelo se ve Španělsku) a na Schoberovou se rozhodně dobře kouká. Nad rámec tohoto už ale nic víc nečekejte.















rok: 1968
režie: Cliff Owen, hrají: Olga Schoberová, Edward Judd, John Richardson, Derek Godfrey, Colin Blakely (Zlo pod sluncem, Žoldáci)
imdb: www.imdb.com/title/tt0063765/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze