Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Střelec v ohrožení (The Contractor)

Pondělí, 17 září, 2007 v 21:17. Autor ozzy666

Wesley Snipes se už dávno dobrovolně vzdal účinkování v první lize a vydal se ztéci území okupované Stevenem Seagalem, Van Dammem a Dolphem Lundgrenem. Toto území se nachází na Balkáně a každý, kdo má zdravý rozum, se mu zdaleka vyhne. Není z něj návratu. Jakmile má jednou herec na čele velkou žlutou nálepku s velkým písmenem B, je s ním konec. Nicméně Snipesovi se podařilo sehnat peníze a natočit film, který je na úroveň, na kterou dnes klesl, výjimečně dobrý. Sice je teď švorc a má vážné problémy s americkým berňákem (hrozil mu žalář), ale třeba to znamená, že se nám konečně vrací ten starý dobrý akční hrdina.

Střelec v ohrožení je povedený thriller. Není ani pitomý, ani levný, a přestože je určen pro distribuci na DVD, má poměrně slušnou produkci. Nevznikal celý v Bulharsku, natáčelo se i v Británii. A právě britské obsazení je tím klíčovým faktorem, který rozhodl, že film nepůjde rovnou do žumpy, ale zaslouží si slušnější zacházení. Herci v důležitých rolích bez výjimky výborně hrají a je radost je sledovat (v původním znění). Ze známějších jmen je třeba zmínit především Lenu Headeyovou (300, seriál Terminator: The Sarah Connor Chronicles), Gemmu Jonesovou (Deník Bridget Jonesové) a Charlese Dance (Vetřelec 3, Tmavomodrý svět, Space Truckers).

Námět je téměř "šakalí". Snajpr Snipes dostane za úkol zlikvidovat hledaného teroristu, který mu už jednou proklouzl mezi prsty. Vypraví se tedy za ním do Londýna, sejme ho a s velkými obtížemi z místa činu zmizí. Protože je zraněný a jde po něm nejen anglická policie, ale i zlý křivák z CIA, schová se v konspiračním bytě svého místního kumpána, který při přestřelce zahynul. CIA se chce zbavit jediného svědka a vykroutit se z celé teď už mezinárodní šlamastyky, Britové zase nestojí o to být místem, kde si Američani vyřizují účty se svými nepřáteli. Pro Snipese je to jasně smrtelná kombinace. Jeho jediným spojencem v cizím městě je tak 12letá Emily ze sousedství, výborně hraná Elizou Bennettovou (Kouzelná chůva Nanny McPhee). Bude to stačit, aby se dokázal z problémů vysekat...?

Střelec působí jako moderně natočený thriller ze staré školy. Snipesův hrdina připomíná smutné a opuštěné hrdiny Sylvestera Stallona (dokonce se tak pořád tváří, oční víčka na půl žerdi), kterým vraždění nečiní pražádnou radost, ale když na to přijde a okolnosti je k tomu proti jejich vůli dotlačí, začnou být cool a všechny rozsekají na hadry. Naprosto stalloneovská je závěrečná scéna, která by byla za jiných okolností kýčovitá, ale sem prostě patří a bez ní by to tak nějak nebylo ono. Jinými slovy –How will you live, John? –Day by day...

rok: 2007
režie: Josef Rusnak (Třinácté patro), hrají: Wesley Snipes (Blade, Nukleární cíl), Eliza Bennettová (Kouzelná chůva Nanny McPhee), Lena Headeyová (300, seriál Terminator: The Sarah Connor Chronicles), Gemma Jonesová (Deník Bridget Jonesové) a Charles Dance (Vetřelec 3, Tmavomodrý svět, Space Truckers)
imdb: www.imdb.com/title/tt0770806/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze