Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Oblivion

Čtvrtek, 20 září, 2007 v 24:07. Autor ozzy666

Oblivion je výtvorem béčkařské produkční společnosti Charlese Banda Full Moon, která se může pochlubit řadou neobyčejně vypečených titulů – např. Subspecies, Mandroid nebo Trancers, abych jmenoval aspoň ty, o nichž se dočtete na Pakárnách. Žánrově se jedná o sci-fi kovbojku, která je mnohem levnější, šílenější a vtipnější než jakákoli jiná existující sci-fi kovbojka. Představte si bizarní pozemské i mimozemské postavy hrané známými herci, ve srandovních kostýmech a maskách, zasazené do westernového (ve skutečnosti rumunského) městečka.

Ve vedlejších rolích se objeví George Takei (pan Sulu ze Star Treku), Meg Fosterová (Slepá zuřivost, Leviathan, Oni žijí!, Vládci vesmíru), Carel Struycken (Lurch z Addamsovy rodiny, seriál Městečko Twin Peaks, Muži v černém) nebo Isaac Hayes (Šéf v seriálu South Park) a pár další, kteří českému divákovi asi nic neřeknou. Film tedy netrpí hereckou nedostatečností. Režisér dokáže inscenovat i docela napínavou chvilku a úplně špatná není ani hudba Pina Donaggia (Piraně, Vytí vlkodlaků, Carrie). Takže na fullmoonovskou popelnici zde najdeme pochoutek víc, než je obvyklé.

Ještěří desperát Red Eye (zhruba takový) vstoupí do pokojného městečka Oblivion a s ním vejde strach. V nerovném boji zabije šerifa Stonea a s bandou úchylů začne terorizovat pokojné obyvatele. Jejich jedinou nadějí je šerifův syn Zack Stone, který však před lety utekl z města, protože se nedokázal čelem postavit kruté životní realitě. Teď se vrací – on, rudý bratr, kyborg a zákon. Vykonání spravedlnosti mu bohužel komplikuje jeho vrozená empatie, kvůli níž velmi silně prožívá vše špatné, co dělá druhým.

Oblivion je vtipné. Ne jen zhovadile vtipné, ale vtipné s odpovídajícím nadhledem. Přitom se nijak nenaparuje, nepředvádí ani nepřehání. Je vtipně stylizované, vtipně hrané a – řekl bych – hravě natočené. Nechybějí nevtíravé hlášky a odkazy (Takei s láhví bourbonu: Jim, Beam me up nebo Better Be Red than Dean) a vůbec se to celé nese v sympatickém duchu. Film by určitě mohl mít sevřenější děj a držet pevnější směr (faktem je, že je trochu o ničem), přesto bych neřekl, že jej to pohřbívá. Rozhodně se jedná o zatím nejpovedenější Full Moon, jaký jsem viděl a snad je dobrou zprávou, že má pokračování Oblivion 2: Backlash.

rok: 1994
režie: Sam Irvin (Elvira's Haunted Hills, Oblivion 2: Backlash), hrají: Richard Joseph Paul, Jackie Swansonová (Smrtonosná zbraň), George Takei (pan Sulu ze Star Treku), Meg Fosterová (Slepá zuřivost, Leviathan, Oni žijí!, Vládci vesmíru), Carel Struycken (Lurch z Addamsovy rodiny, seriál Městečko Twin Peaks, Muži v černém), Isaac Hayes (Šéf v seriálu South Park), Musetta Vanderová (Wild Wild West)
imdb: www.imdb.com/title/tt0110706/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze