Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Automan

Úterý, 11 září, 2007 v 23:28. Autor ozzy666

Automan je sci-fi série, kterou vysílala televizní společnosti ABC v letech 1983–84. Produkoval ji Glen A. Larson, praotec staré (1978–79) i nové (2003–07) verze seriálu Battlestar Galactica, a stejně, jako Galactica těžila z popularity Star Wars (Lucas je žaloval), snažil se Automan využít diváckého zájmu o film Tron.

Seriál vypráví příhody policejního computerového operátora a programátora Waltera Nebichera, který celý život touží stát se detektivem, ale není na to dost drsný. Proto ho šéf nebere vůbec vážně a zahání ho od nebezpečné práce v terénu do kanceláře. Walter zhrzeně trpí každodenní přehlížení a ponižování, ale jen do chvíle, kdy si jeden z jeho programů začne žít vlastním životem a stvoří svou holografickou podobu. Automan (Automatic Man), jak si říká, je až nepřirozeně kladný a čestný a myslí to s lehce zakomplexovaným Walterem dobře (což jeho stvořitele neskonale štve). Spolu vytvoří příležitostné duo, řešící neřešitelné případy. Automan má totiž spoustu zvláštních schopností, např. v autě v plné rychlosti a ve zlomku sekundy zatočit o 90 stupňů a rozmáznout Walterův obličej o boční sklo. Nebo si svým malým kumpánem Kurzorem (obdobou Bitu z Trona) nechat z čisté energie vytvořit parádní disco-ohoz a zatančit jako Travolta v Horečce sobotní noci. Dobře, nejsou to úplně nejlepší příklady vlastností strážce zákona, ale přecejen je to jenom hologram.

Tvůrci seriálu Automana nepojali příliš seriozně, přesto nesklouzli do primitivní groteskní parodie. Zápletky jsou zábavné a mají řadu vtipných momentů, i když je děj v mezích žánru předvídatelný. Kuriózní je samotný vzhled Automana. Aby se jeho kostým až "úchylně" třpytil, oblékli herce do odrazivého materiálu a osvětlovali ho přenosnými projektory (není to tedy metoda klíčování, jak by se mohlo na první pohled zdát). V hlavních úlohách si zahráli neznámí Desi Arnaz (Walter) a Chuck Wagner (Automan alias Otto J. Mann). Seriál se dočkal pouhých 13 epizod, což jej dnes činí klasickou záležitostí pro fajnšmekry.


Epizoda 13 (poslední): Club Ten. Kromě této doporučuji ještě epizodu 2: Staying Alive While Running a High Flashdance Fever... jako ostatně celý seriál.

Rubrika Recenze, Videa