Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Totem

Středa, 24 říjen, 2007 v 23:44. Autor ozzy666

Další z počinů slavné béčkařské společnosti Full Moon, který si na Pakárnách představíme, je horor Totem. Námět napsal sám velký kouč Charles Band a natočil jej zkušený borec v dresu jeho týmu, David DeCoteau. Podobně jako třeba v úspěšné řadě Mistr Loutkář (v originále Puppet Master, neplést s Heinleinovými Puppet Masters), se i zde setkáme s neobyčejně legračními loutkami zlých rarachů.

Raraši vypadají, jako by je dělal někdo, kdo se po propuštění z mentálního institutu zabýval výzdobou pouťových maringotek nebo výrobou sádrových trpaslíků. Tak hodně jsou nevkusní. I jejich pohyb je komický a nedokážu ho popsat jinak než citoslovci ťap-ťap-ťap. V tomto smyslu tedy Full Moon dostál očekávání a nezklamal.

Šest mladých lidí se sejde v chalupě uprostřed lesů. Nevědí proč, prostě je tam táhlo nevysvětlitelné puzení. Okolí chalupy je obehnáno silovým polem, které jim nedovolí útěk, a tak jsou odsouzeni k netrpělivému čekání. Následujících několik minut hysterie a chytrých řečí nás utvrdí v přesvědčení, že si parta tak nesympatických mladých lidí nezaslouží nic jiného než hnusnou smrt od vraždících pimprlových kašpárků. Ti mají přijít z nedaleké začarované mýtiny, kde naši hrdinové objeví rozpadlý hřbitůvek a neindiánský "totem" se třemi podivnými figurkami. Když si nad jejich účelem lámou hlavu, zjistí, že šestice má vyplnit jakési dávné proroctví: tři z nich budou vraždit, tři budou oběti a tři figurky udělají vše pro to, aby se tak stalo.

Vybraná rumunská lokace má překvapivě silný genius loci. Stísněná atmosféra lidí zavřených v jedné místnosti a čekajících, až si pro ně přijde zlo, je – a to se musí nechat – vybudována velice přesvědčivě. Dojem umocňují hudba a pečlivě aranžované zvuky. To vše je bohužel znehodnoceno ochotnickými výkony herců, kteří se svých úloh zhostili podstatně hůř než jejich dřevění kolegové. Kromě toho je Totem dějově dost nesmyslný a mentální i na teenagerskou vyvražďovačku. Dokonce tak, že kdyby měl víc než svých mírných 75 minut, dokázal by spolehlivě zabíjet.

rok: 1999
režie: David DeCoteau (Kočky z internátu, Blonde Heaven, Mistr loutkář III), hrají: Jason Faunt (seriál Power Rangers), Alicia Lagano, loutky a dřeva
imdb: www.imdb.com/title/tt0211050/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze