Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Zkázonosná Eva (Eve of Destruction)

Čtvrtek, 22 listopad, 2007 v 1:19. Autor ozzy666

Film Eve of Destruction nemá nic společného s protiválečným poselstvím známé písničky Boba Dylana. Neodehrává se ve Vietnamu, ani v něm nejde o mladé chlapce daleko od domova. Svým námětem připomíná např. Mutanta (Species). I zde se specialisté snaží zastavit nebezpečnou bytost na útěku, která nechápe, co se kolem ní děje, jen následuje své instinkty. Pouze místo ovulující mimozemské krasavice vraždí vojenský robot.

Vědkyně dr. Eve Simmonsová (Renée Soutendijková) vyvine v rámci tajného armádního programu samostatně myslícího robota. Dá mu svou ženskou podobu, pojmenuje ho Eva 8 a vypustí na zkoušku do metropole mezi normální lidi. Co čert nechtěl, Eva se náhodou připlete k ozbrojenému přepadení banky a během přestřelky se přepne do bojového režimu. Protože je vytvořena přesně podle doktorky a má nejen její podobu, ale i vzpomínky, začne zkratkovitě řešit některé staré nevyřešené záležitosti – jako třeba zlého otce – s uzi v ruce.

Nasadí na ní tedy specialistu plukovníka McQuada, který se spolu s doktorkou pustí po její stopě. Není to až tak složité, protože stopa je notně krvavá. Když vraždící Eva cestou sejme pár rednecků, není to až taková tragédie, horší je, že brzy po bojovém modu se v ní stihla aktivovat i jaderná bomba. Byla totiž zamýšlena jako strategický diverzant, který se měl ve vhodnou chvíli odpálit na území nepřítele. Pokud se jí nepodaří zneškodnit, odnese to celý New York.

Zkázonosná Eva není odpad za pár šupů. Herecky sice nepředstavuje první ligu, ale přesto je na velmi dobré úrovni. (Mimochodem Holanďanku Renée Soutendijkovou s oblibou obsazoval do hlavních rolí svých úchyláren Paul Verhoeven.) Postavy se ve filmu chovají uvěřitelně, scénář a režie se nepodbízejí a ani se zbaběle nevyhýbají obligátním tabu. Přiměřeně hodně se zde střílí, lámou krky a ukusují genitálie. Rozhodně se však nejedná o zběsilou akci. Hodně pomáhá hudba francouzského skladatele Philippa Sarda (Policajt nebo rošťák, Pán much). Celkově jde o vzácně vyvážený a dobře šlapající thriller s prvky sci-fi.

rok: 1991
režie: Duncan Gibbins, hrají: Gregory Hines (Cotton Club), Renée Soutendijková (Spetters, De Vierde man)
imdb: www.imdb.com/title/tt0101831/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze