Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Nightfall

Středa, 28 listopad, 2007 v 18:29. Autor ozzy666

Soumrak (v orig. Nightfall) je původně jednou z nejslavnějších povídek Isaaca Asimova. Vyšla už v roce 1941, a stejně jako řada Asimovových děl, dočkala se i ona filmového zpracování. Jen to čekání bylo trochu delší. Poprvé se jí chopil béčkový producent Roger Corman v roce 1988, ale bez valného úspěchu. O 12 let později se rozhodl dát jí ještě jednu šanci.

Šanci dostala i Indie. Corman tehdy chtěl prověřit, zda by natáčení v této exotické a chudé zemi mohlo přinést nějaké úspory. Větší, než skýtá Balkán. To se nakonec nepotvrdilo, nevýhody převážily nad výhodami, ale film na tom přesto "vydělal" hezkými exteriéry a řadou davových scén. Region nabídl nejen impresivní polorozbořené chrámy a atraktivní kulisy nejplodnější světové kinematografie, ale i mimořádně levný kompars.

Film trochu volněji rozpracovává Asimovovu předlohu o planetě Aeon, která má šest sluncí, takže na ní neexistuje noc. Dále je zajímavá tím, že každých 1000 let na ní dojde k sebezničení tamní civilizace a neví se proč. Tisíciletý cyklus se kvapem blíží a dvě vůdčí skupiny na Aeonu – učenci z univerzity a náboženská sekta Strážců – se k tomuto faktu snaží postavit každý po svém.

Studentka univerzity Illyra se jednou vkrade do čerstvých podzemních vykopávek Strážců a hledá zde odpovědi. Při tom se seznámí se strážcem Metronem. Společným pátráním přijdou na to, že opakující se zánik civilizace způsobuje šok ze tmy. Že se jednou za 1000 let všech šest sluncí dostane do zákrytu a že na planetě proběhne normální noc, během níž lidé zpanikaří a propadnou hysterickému sebevražednému chaosu. Illyra a Metron teď musí rychle předat poselství obyvatelstvu a zastavit fanatické strážce, kteří chtějí masakrem naplnit cyklický chod dějin.

Nightfall bohužel nevyužívá bohatého přediva velmi inteligentní povídky. Upocená režie dokonale zabíjí potenciálně dobrodružný příběh, i jeho (a to bych béčku odpustil) filosofický přesah. Ústřední herecká dvojice je paradoxně nejhorší z celého obsazení. Ve vedlejší roli se objeví David Carradine, ale jeho přítomnost nemá na výsledek zásadní vliv.

rok: 2000
režie: Gwyneth Gibby (Black Scorpion Returns), hrají: Jennifer Burns, Joseph Hodge, David Carradine (Kill Bill, Q: The Winged Serpent)
imdb: www.imdb.com/title/tt0249840/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze