Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Pokoj 1408 (1408)

Středa, 05 prosinec, 2007 v 19:16. Autor ozzy666

Pokoj 1408 je jednou z nejčerstvějších adaptací díla Stephena Kinga pro velké plátno (recenze vzniká v době, kdy se Darabontova The Mist do kin teprve chystá). Natočil ho švédský režisér Mikael Håfström podle povídky 1408, která u nás vyšla v roce 2003 jako součást Kingovy sbírky Všechno je definitivní. (Kromě ní zde najdeme také Jízdu na střele, o jejíž filmové verzi jsme na Pakárnách už psali.)

Mike Enslin (John Cusack) je spisovatel. Nedělá žádnou velkou literaturu. Velká literatura se špatně prodává a koneckonců, on sám není žádný Balzac. Živí se objížděním strašidelných míst, strašidelných domů a hotelů. Ubytuje se v nich a popíše svůj fiktivní zážitek s neexistujícím duchem zavražděné pokojské, oběšeného hostinského nebo obchodního cestujícího s ustřelenou hlavou. Prostě aby si průměrně chytrý konzument nad jeho knihou užil trochu toho fabrikovaného mrazení v zátylku.

Jednoho dne dostane pohlednici s varováním, aby se za žádnou cenu nepřibližoval k pokoji 1408 v newyorkském hotelu Dolphine. Stejně jako dítě, kterému řeknete, aby nesahalo na rozpálená kamna, udělá Mike pravý opak, ale vedení hotelu ho v inkriminovaném pokoji odmítne ubytovat. Pomocí právníka svého vydavatele (Tony Shalhouba, alias pana Monka) se mu nakonec podaří dosáhnout svého a vynutit si vstup. Manažer hotelu (Samuel L. Jackson) si ho vezme na slovíčko a na snaží se mu šílený nápad rozumně rozmluvit. Mike však bere jeho tragické historky za pouhý marketingový folklór a je ve svém úmyslu neoblomný. Manažer rezignuje a odvádí ho do pokoje 1408...

John Cusack je v hlavní roli velmi dobrý. Jeho výkon asi není třeba charakterizovat jako herecký koncert, nicméně je zjevné, že se obtížné úlohy v této převážně one-man show dokázal zhostit se ctí, a bez problémů utáhnout celou stopáž. I když je nadpřirozené dění uvnitř pokoje "kingovsky" obtížně natočitelné, zvládl i Håfström svůj úkol na výbornou. Režíruje jistě a napětí ukázkově stupňuje. Zhruba v polovině se děj nemá kam vyvíjet, a tak do hry nasazuje vzpomínky hlavního hrdiny na rodinu a halucinace, které se (abychom nepřešlapovali na místě) neomezují jen na pokoj. Ale v podstatě jsou tyto situace repetitivní. Na omezené možnosti, které námět skýtá, však jde o solidní film.

rok: 2007
režie: Mikael Håfström, hrají: John Cusack (V kůži Johna Malkoviche, Con Air), Samuel L. Jackson (Pulp Fiction, Star Wars)
imdb: www.imdb.com/title/tt0450385/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze