Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Vládci loutek (The Puppet Masters)

Čtvrtek, 27 prosinec, 2007 v 20:52. Autor ozzy666

V roce 1951 napsal Robert A. Heinlein román Vládci loutek (The Puppet Masters). I když je tento autor – jehož věhlas si rozhodně v ničem nezadá s proslulostí velikánů typu Isaaca Asimova nebo A. C. Clarka – nejširší veřejnosti znám, hlavně díky Verhoevenově filmovému přepisu, spíš jako autor Hvězdné pěchoty, je jeho bibliografie (jak mnozí vědí) daleko širší. Třeba román Měsíc je drsná milenka nebo povídka Domeček jako klícka z antologie Těžká planeta, vyšly, stejně jako řada dalších, i u nás. Dnes se zastavíme u Vládců loutek a oblíbeného sci-fi tématu „tiché“ mimozemské invaze.

Kdesi v lesích u malého městečka přistane neznámý objekt. Dva muži a jedna žena „v černém“ pod vedením Donalda Sutherlanda přijedou situaci prověřit. Je jim podezřelé, že mnozí obyvatelé, kteří původně hlásili UFO, nyní nález bagatelizují a vše svádějí na pár výrostků, kteří si chtěli ze svých spoluobčanů vystřelit, a sestrojili za tím účelem létající talíř. Vládní agenti však vědí, že u městečka skutečně něco přistálo, a podivné chování místních je pro ně – i když to na sobě nedávají znát – jasným varováním, že je situace vážnější, než vypadá. Brzy se ukáže, že v talíři přiletěli mimozemští parazitičtí slimejši, kteří se člověku přisají k páteři, napojí se chapadly na míchu a svého hostitele tak ovládají jako loutku. I když Sutherland nechá okamžitě oblast uzavřít, „nákaza“ se rychle šíří a on zjišťuje, že jí nedokáže zastavit. Jediná šance je – snad – najít hnízdo a začít likvidovat invazi hned u zdroje…

Film těží z výborné předlohy. Heinlein nemá zapotřebí posunovat se vpřed pomocí krkolomných náhod a pomáhat si rozvíjet zápletky předvídatelnými klišé (která by sám nevymyslel). Přestože je námět – z dnešního hlediska – obligátní, autor dokáže udělat příběh napínavý a zajímavý. Děj se nevyvíjí příliš optimisticky, na druhou stranu není ani za každou cenu negativní a uměle(cky) fatalistický. Nehraje na sentimentální notu a postavy se chovají uvěřitelně. K technické stránce snímku je třeba podotknout, že slimejši nejsou digitální, ale je to stará poctivá kombinace gumy, humusu a slizu.

Režisér Stuart Orme točí výhradně pro televizi a nedá se říct, že by měl za sebou něco, čím by si vysloužil hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Je však zručný řemeslník a předlohu, resp. její přepis pojal velmi decentně. Na scénáři se kromě dvojice Ted Elliott a Terry Rossio (Piráti z Karibiku, Shrek) podílel David S. Goyer (Blade, Batman začíná). Celkově se v případě Vládců loutek jedná o solidní podívanou se solidními herci, ve více než důstojném provedení.

rok: 1994
režie: Stuart Orme, hrají: Donald Sutherland (Tucet špinavců, MASH, Den kobylek, Invaze zlodějů těl), Eric Thal (Cizinec mezi námi), Julie Warnerová (Doktor Hollywood), Keith David (Věc, Četa, Černočerná tma), Yaphet Kotto (Vetřelec)
imdb: www.imdb.com/title/tt0111003/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze