Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

30,000 Leagues Under the Sea

Pondělí, 07 leden, 2008 v 20:59. Autor ozzy666

O společnosti Asylum jsem se na Pakárnách už několikrát zmiňoval. Jejich produkce velmi často využívají momentálně vzedmuté vlny zájmu o konkrétní netrpělivě očekávaný blockbuster (např. Transformers). Za pár šupů natočí jeho béčkovou "verzi", a ještě před premiérou ji nabídnou na DVD pod podobně znějícím názvem (např. Transmorphers). Rovněž rádi připravují filmy pro velmi konkrétní cílovou skupinu (The Apocalypse), případně adaptují látku, na níž už vypršela autorská práva a je tudíž zadarmo. Přesně to je případ klasického románu Julese Verna Dvacet tisíc mil pod mořem.

Adaptace se chopil nám nikoli neznámý nadšenec Eric Forsberg (Alien Abduction), který Vernovu předlohu znásilnil tak bravurně, že se její autor ani neodvážil otočit v hrobě. Obsahově se samozřejmě jedná o zcela nesouvisející příběh. Kromě podobného názvu v něm najdeme už jen postavy se jmény hrdinů z knihy – kapitána Nema a poručíka (zde tedy nikoli profesora) Aronnaxe. Toho si zahrál vděčný Lorenzo Lamas.

V oblasti Bermudského trojúhelníku zmizí za záhadných okolností vojenská ponorka. V téže době se poblíž pohybuje podmořský člun poručíka Aronnaxe, který v oblasti experimentuje s unikátním vynálezem, umožňujícím měnit mořskou vodu na dýchatelný vzduch. Zařízení vytváří obrovské bubliny, jejichž prostřednictvím a jimi obklopen se člověk může dostat do obrovských hloubek (z nějakého mě nejasného fyzikálního důvodu bubliny bez problému klesají ke dnu!). Námořnictvo požádá Aronnaxe o pomoc při hledání ztracené ponorky a její nešťastné posádky. Poručík souhlasí a ponoří se hlouběji do oceánu, kde se setká s kapitánem Nemem. Dozví se, že podivínský kapitán objevil bájnou Atlantidu a že má v úmyslu obydlet ji námořníky z unesených lodí. K tomu však nutně potřebuje Aronnaxovo dýchací zařízení...

Z popisu možná nevyplynulo, že se děj odehrává v současnosti. Dílem je vycucaný z prstu, dílem z paty a nenajdeme v něm ani stopu po dobrodružnosti. Pokud scénář náhodou obsahuje nějakou myšlenku nebo náznak akce, režisérova řemeslná impotence je spolehlivě zabíjí. Scénárista Gabriel Bologna zkrátka nedokáže vytvořit ani jedinou vteřinu napětí, a celý film tak působí nepřirozeně "rovně". Přes veškerou (neviditelnou, teoretickou) snahu tvůrců je vyznění jejich dílka mimořádně prkenné a banální, a totéž se dá říct o hereckých výkonech, které jsou otřesné i na pakárnu. Ještě zdaleka nejlépe dopadly digitální triky.

rok: 2007
režie: Gabriel Bologna, hrají: Lorenzo Lamas, Sean Lawlor (Statečné srdce), Natalie Stone (Werewolf in a Women's Prison), Kim Little (Supercroc, Invaze světů, Jolly Roger: Masakr v zálivu)
imdb: www.imdb.com/title/tt1056026/
hodnocení: 5 pakárů z 5 = pakárna

Rubrika Recenze