Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Repo Man

Úterý, 01 leden, 2008 v 21:08. Autor ozzy666

Při sledování filmu Repo Man si nevyhnutelně položíte otázku, jestli se vám to celé jen nezdá. Ne, před vašima očima neprobíhají žádné halucinogenní scény, jako třeba v Gilliamově tripovém opusu Strach a hnus v Las Vegas. Jen jste svědky těžko uvěřitelných situací, surrealisticky zasazených do reálného prostředí. Repo Mana by klidně mohli napsat a natočit bratři Coenové, a byl by to jeden z jejich nejlepších snímků, ale k velkému překvapení je jeho autorem Alex Cox. Překvapení možná trochu opadne, když zjistíte, že Cox natočil nevšední biografickou story člena kapely Sex Pistols Sid a Nancy.

Zprvu film působí jako drsná sonda do sociálních poměrů obyčejných lidí na americké městské periferii, o mladém loserovi a o tom, jak se protlouká životem. A vlastně jí i je, akorát je do ní – jen tak mimochodem – zasazen jakýsi bizarní „sci-fi“ prvek, který dává příběhu onen surrealistický nádech. Stále se nemůžete zbavit pocitu, že ve filmu je něco, co tam nepatří a že vlastně nevíte, jaký žánr sledujete. To vše vytváří nenápadné až mrazivé napětí. Rozhodně před sebou máte originální scénář plný černého humoru a oprávněně se můžete těšit i z jeho neméně zdařilého ztvárnění.

Otto Maddox je pankáč a budižkničemu a pracuje v obchodě se smíšeným zbožím. Odtud ho však hned v úvodu vyhodí, protože nemá dobré nervy. Potlouká se po ulicích a čistě náhodou se dostane mezi starší chlápky, kteří berou auta lidem, kteří neplatí splátky. I když sám není žádný svatoušek, tihle repomeni jsou opravdoví šílenci. Nezdají se, ale jsou. Začne pro ně pracovat, tj. krást, a zažívá různé šílené historky. Paralelně s tím běží druhá dějová linie, v níž figuruje chlápek, auto a v kufru auta hodně podezřele svítící náklad. Občas se na scéně objeví muži v ochranných oblecích, odklidí nějakou mrtvolu a prozkoumají okolí dozimetrem. Pak zase nasednou do neoznačené dodávky a zmizí. Je jen otázkou času, kdy záhadné auto a jeho řidič zkříží cestu našemu hrdinovi...

Repo Man je výborný náladový film. Je v něm spousta bizarních postav a postaviček, a tomu úměrné množství suchých hlášek. Děj nesou na bedrech rovným dílem režisér a scénárista Alex Cox, optimálně vybraná hudba a samozřejmě herecké obsazení. V hlavní roli pankáče Otta se předvedl Emilio Estevez (Mladé pušky, Muži v práci), v dalších rolích zaperlí Harry Dean Stanton (Vetřelec), Tracey Walter (Ničitel Conan), Sy Richardson (Sid a Nancy, Heat Vision and Jack, seriál Pushing Daisies).

rok: 1984
režie: Alex Cox (Sid a Nancy), hrají: Emilio Estevez (Mladé pušky, Muži v práci), Harry Dean Stanton (Vetřelec), Tracey Walter (Ničitel Conan), Sy Richardson (Sid a Nancy, Heat Vision and jack, seriál Pushing Daisies)
imdb: www.imdb.com/title/tt0087995/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze