Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Evolver

Čtvrtek, 03 leden, 2008 v 22:29. Autor ozzy666

Mám rád filmy s umělou inteligencí, virtuální realitou nebo ještě více takové, kde nějaký namakaný nadšenec hackuje z domova přes telefonní modem mainframe CIA nebo Ministerstva obrany. Právě pro svou očividnou nereálnost mi to přijde dobrodružné a tedy zábavné. Bohužel jsem zatím narazil – s výjimkou Válečných her – téměř výhradně na pitomosti typu Arcade apod. Společnost Trimark (béčkový label, ale ne tak brutálně béčkový, jako Corman nebo Band), si nemohla nechat ujít příležitost zpracovat toto atraktivní téma posvém, a dát vzniknout „rodinnému technohororu“ Evolver.

Kluk jménem Kyle je častým návštěvníkem videoherny, kde je nainstalováno zařízení pro virtuální realitu. Jakmile má chvilku, nasadí si VR-přilbu a do bezvědomí smaží mezi vrstevníky neobyčejně populární hru Evolver. Účelem je sejmout co nejvíc bojových robotů a nenechat se při tom zabít. (Hra je samozřejmě tak dementní, že by o ní v reálu nikdo nezavadil.) Protože se mu podaří dosáhnout úžasného skóre, kontaktuje ho firma Cyber-Tronix, která hru a celé zařízení vyrábí, a věnuje mu jako cenu prototyp skutečného robota. Robot má sloužit k tomu, aby si teenager mohl zahrát Evolver i doma v obýváku. Naživo. Něco jako laser-game. Robot střílí neškodné kuličky a hráč, nebo hráči, zase zasahují laserovou pistolí robotovo čidlo. Super!

Zpočátku se všichni dobře baví, ale brzy se ukáže, že jejich nový kamarád má trochu mouchy. Jednoho dne totiž místo gumových střel tajně nabije kuličkovými ložisky, a pár lidí to odnese s dírou v lebce. Když Kyle a jeho kamarádka Jamie pátrají, kde udělali soudruzi z NDR chybu, zjistí, že hlavní vývojář původně pracoval pro Ministerstvo obrany, kde projektoval bojové roboty (a „jatka“). Do malého nevinného Evolvera pro děti nezodpovědně použil software ze svého vojenského projektu S.W.O.R.D., který ovšem vláda zrušila, protože nefungoval. Kyle a Jamie teď musejí najít způsob, jak v závěrečném levelu porazit zlou vraždící verzi čísla 5 v jeho vlastní hře.

Film má dobrou výpravu a rozhodně nedělá nuzný dojem. Herci jsou v pořádku, nicméně vedou obligátní debilní dialogy, které mohou lézt slabším povahám jako jsem já na nervy. Rovněž režie akčních scén je vysoce průměrná, takže vraždění působí trochu otravně a nevěrohodně. Evolver rozhodně nesrší scénáristickými nápady, a tím pádem má dost omezenou zábavnost. V jeho případě provedení bohužel opět nepřekonalo slibný námět.

rok: 1995
režie: Mark Rosman (Moderní popelka, Pan božský), hrají: Ethan Embry, Cassidy Rae (seriál Modelky s.r.o.), John de Lancie (Arcade, Deep Red), Cindy Pickett (Deep Star 6, Sleepwalkers)
imdb: www.imdb.com/title/tt0112993/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze