Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Mutant: Probuzení (Species: The Awakening)

Pondělí, 28 leden, 2008 v 20:23. Autor ozzy666

Společnost MGM si už potřetí neodpustila učinit pokus profitovat z námětu úspěšného sci-fi z roku 1995, Mutant. Avšak Ben Kingsley nebo Forest Whitaker se pro ligu, do níž mezitím série sestoupila, nehodí, a Natasha Henstridge nevyhnutelně zestárla, takže bylo třeba provést restart s novou krasavicí. Tou se stala Švédka Helena Mattssonová, pipina, která by se typově hodila do úplně jiného filmu, třeba do pohádky jako princezna nebo do horroru jako oběť zvrhlého úchyla. Tady hraje se svým nevinným obličejíčkem a skřivánčím hláskem univerzitní vědkyni, a to působí poněkud nevěrohodně.

Čtvrtý díl Mutanta těží z rozpočtu MGM, která do něj napumpovala určité minimální finance. Scénář nenapsal žádný velký myslitel a herecký výkon představitelky titulní role je, i s ohledem na nevhodný casting, nepřesvědčivý. Její spoluhráč, zkušený Ben Cross (Ohnivé vozy, První rytíř), si vede nepoměrně lépe, přestože je dnes vesměs obsazován do podřadného artiklu (SS Doomtrooper, Grendel). Celkově nejlépe dopadají mutantské masky, ale víte, kam si může produkce strčit svoje zvláštní efekty, když chybí starý dobrý příběh?

Mladá žena jménem Miranda učí na vysoké škole (v době natáčení bylo Mattssonové 22 let!). Pomyslnou ochrannou ruku nad ní drží její jediný příbuzný, strýda Tom Hollander, jenž je původem také vědec, ale už léta se dobrovolně vyskytuje na fakultě v blízkosti své neteře. Co na první pohled vypadá jako perverzní posedlost muže středního věku, je ve skutečnosti nezbytná nutnost a prozíravá opatrnost. Jednoho dne se Mirandě přitíží a skončí v nemocnici. Pak se jí udělá líp, promění se v mutanta a vyvraždí všechen zdravotní personál. Když procitne do své původní podoby, netuší, co se s ní vlastně stalo. Strýda Tom se konečně přizná, že jako vědec kdysi experimentoval s lidskou a mimozemskou DNA, a ona je výsledkem tohoto experimentu. Neprodleně naloží šokovanou dívku do auta a vyrazí spolu do Mexika, kde žije jeho bývalý vědecký kolega (co nepochopitelně vypadá, mluví a chová se jako kšeftař s kradenými autorádii), který by snad mohl znát řešení na její stále častěji se vracející proměnu ve zvrhlou paní Hydeovou. Je nejvyšší čas, protože přichází vetřelecké období říje a Miranda se vymyká kontrole.

Film se neúspěšně snaží o „inteligentní“ sci-fi horror. Psychologie postav je však pochybná, děj až příliš předvídatelný a celé je to spíš neúmyslně hloupé. Přiblblost tohoto čtvrtého dílu Mutanta by se snad dala přebít zařazením velkého množství legračních masakryckých scén, ale to se bohužel nestalo. Pokud mu tedy udělím 3 pakáry, nejsem si zcela jistý, jestli si je za předvedený výkon opravdu zaslouží.

rok: 2007
režie: Nick Lyon (Grendel), hrají: Helena Mattssonová, Ben Cross (Ohnivé vozy, První rytíř, SS Doomtrooper, Grendel)
imdb: www.imdb.com/title/tt0844894/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze