Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Coffy

Pondělí, 14 leden, 2008 v 23:24. Autor ozzy666

Recenzi na Coffy začnu trochu oklikou. Oklikou přes Quentina Tarantina. Proč přes Tarantina? Protože Coffy spadá do žánru blaxploitation (např. Shaft), žánru, populárního v Americe 70. let, tedy v době Tarantinova mládí. Není tedy náhoda, že tento milovník stylového braku natočil (jak je pro něj typické) vlastní verzi blaxploitation filmu: Ano, správně, Jackie Brownovou. Název si vypůjčil z filmu Foxy Brownová, v němž nehrál hlavní roli nikdo jiný než právě představitelka Jackie Brownové, Pam Grierová. A tím se konečně dostáváme k jádru pudla. Pam Grierová, její výstavní vnady a nebezpečně nabitá brokovnice ztvárnily i titulní postavu ve filmu Coffy.

Zdravotní sestra Coffy pracuje do roztrhání těla v nemocnici a zachraňuje životy. Z příbuzných má už jen malou sestru, která je však hospitalizovaná v sanatoriu, protože se stýkala s nevhodnými lidmi, a ti jí navykli na heroin. Coffy přísahá pomstu všem, kteří to zavinili. Od pouličního dealera po nejvyššího drogového bosse. A to je poměrně dlouhá řádka mrtvol. Tato triviální premisa je zručně zahuštěna spoustou drobných epizod a postav, které dělají výsledek zajímavější: slizký pasák, jeho žárlivé děfky, hodný policajt, zlý policajt, křivácký kandidát na kongresmana... atd. Děj zkrátka není přímočarý a stále se v něm něco odehrává.

Režíroval a scénář napsal Jack Hill, jenž má rovněž na kontě výše zmíněnou o rok mladší a o něco slavnější sestru Foxy Brownovou. Od jeho Coffy jsem popravdě řečeno čekal víc béčkového švihu a takového toho sympatického amatérismu, přitom jde o docela standardní, ničím ostudný oddychový film. Rovněž jsem se těšil na nepatrně víc ustřelených hlav a víc bezduché akce – marně. Nicméně z hlediska množství odhalených poprsí nelze režisérovi naprosto nic vytknout.

Hlavní předností Coffy je samozřejmě Pam Grierová. Ale ani ostatní herecké obsazení není z poloviny tak strašné, jak by se dalo usuzovat. Zběhlý divák možná zaznamená několik povědomých tváří: především Allana Arbuse (psychiatr ze seriálu M*A*S*H), Roberta DoQui (RoboCop 1-3) nebo Lindu Haynesovou (Rolling Thunder). Dalším plusem je kvalitní rock/pop/funky soundtrack, což je u blaxploitation filmů vcelku samozřejmost. Závěrem bych tedy k hodnocení řekl: není to zlé, čekal jsem víc.















rok: 1973
režie: Jack Hill (Foxy Brownová), hrají: Pam Grierová (Jackie Brownová, Cosi zlověstného se blíží, Věznice Fortress 2), Allan Arbus (psychiatr ze seriálu MASH), Robert DoQui (RoboCop 1-3), Linda Haynesová (Rolling Thunder)
imdb: www.imdb.com/title/tt0069897/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze