Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Bates Motel

Pondělí, 11 únor, 2008 v 19:32. Autor ozzy666

Najde se někdo, kdo by ještě nikdy neslyšel o slavném hororu Alfreda Hitchcocka Psycho (1960)? Popřípadě jeho pokračování Psycho II a Psycho III, Psycho IV: The Beginning (1990), nebo aspoň o remaku Psycha z roku 1998? Asi málokdo. Ovšem dost pochybuju, že jste slyšeli o filmu Bates Motel. On to vlastně ani není typický film, ale pilotní díl televizního seriálu, který u diváků propadl, a tudíž se dále nerealizoval. Je to docela škoda, navzdory tomu, že s původním příběhem nemá skoro nic společného. Jen se jím velmi volně inspiruje.

Bates Motel se spíš podobá polednímu seriálu pro ženy v domácnosti (nebo pro bohémy, co nemusejí každé ráno vstávat do Kolbenky). I když samozřejmě těží z temné historie místa, veškerá krev a hrůza jsou decentně redukovány na mírná „bububu“. Přesto se v něm najde i několik hezkých duchařských situací a příjemně mrazivých záběrů, stejně jako dojemných scén, podbarvených kýčovitými tóny piána. To vše byl záměr, který někomu může vadit, jinému nemusí. Podstatné je, aby divák pochopil, že se nemůže těšit na detailní záběry z jatek.

Chlapeček jménem Alex je divný, a tak žije v mentálním sanatoriu. Je smutný a s nikým nemluví. Jeho psychiatr dostane nápad, jak ho rozveselit a možná i přimět k tomu, aby rozvázal. Seznámí ho s jiným místním chovancem, Normanem Batesem, masovým vrahem nahých žen, schizofrenikem a mužem, co se obléká do šatů své matky. Oba nakonec najdou společné téma a velmi se spřátelí. Když chlapeček vyroste a Norman umře, zjistí, že mu jeho přítel odkázal svůj smutně proslulý motel. Alex se však bojí opustit sanatorium, protože nikdy nežil sám „tam venku“, a je i tak trochu debílek a nekňuba. Nakonec si dodá odvahy, převezme své dědictví a začne notně zchátralý motel renovovat. Při tom se seznámí s různými hodnými lidičkami, s nimiž by to táhl dál, kdyby měl seriál víc dílů: punkerkou na útěku (Lori Pettyová, seriál Lovec z podsvětí), správcem, co dříve pracoval pro Batesovy, a v neposlední řadě se sebevrahy, duchy a zakopanými mrtvolami, které se objeví, kdykoli někdo hrábne do země.

Bates Motel je taková odpočinková limonáda. Na celkem zajímavém základě se odehrává vyprávění, na které se kupodivu příjemně dívá. I herci obstojně hrají: Bud Cort (Elektrické sny, Invaders from Mars, Million Dollar Hotel), Lori Pettyová (seriál Lovec z podsvětí), Moses Gunn (Rollerball, Firestarter), Gregg Henry (Odplata). Scénář je hodně nahuštěn dějem, scény se rozumně rychle střídají, a 90 minut filmu tudíž proběhne bez výrazných hluchých míst. V dobrém slova smyslu: nenáročná, lehce kýčovitá zábava.








rok: 1987
režie: Richard Rothenstein, hrají: Bud Cort (Elektrické sny, Invaders from Mars, Million Dollar Hotel), Lori Pettyová (seriál Lovec z podsvětí), Moses Gunn (Rollerball, Firestarter), Gregg Henry (Odplata)
imdb: www.imdb.com/title/tt0092622/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze