Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Atomový vlak (Atomic Train)

Středa, 13 únor, 2008 v 18:23. Autor ozzy666

Atomový vlak je mainstreamový katastrofický thriller, natočený pro televizní kanál NBC. Řemeslně i rozpočtem odpovídá důstojné TV produkci, z čehož plyne i obsazení poměrně známými herci – Robem Lowem (seriál Západní křídlo), Kristin Davisovou (seriál Sex ve městě), Menou Suvari (Americká krása), Esai Moralesem (seriál Policie New York) nebo Donem S. Davisem (seriál Hvězdná brána). Film celkem pochopitelně nemá nouzi o klišé. Najdete je přesně v takové podobě a na takových místech, kde je očekáváte. Pokud se s tím smíříte a nenecháte se vytočit, může vám tento fakt nakonec přijít i legrační.

Postavy a jejich chování se zcela podřizují nekonfliktnímu a opatrnickému zaměření celoplošné TV stanice, kde je cílem nikoho moc nenaštvat, a pokud možno se nedotknout základních stavebních kamenů americké společnosti. Takže otcové od rodin jsou vyobrazeni jako správní chlapi, stateční a obětaví, kteří, když jde do tuhého, umějí táhnout za jeden provaz. Jsou příkladem pro své synky a nasazovat život pro záchranu spoluobčanů berou jako samozřejmost. Stejně jako sex až po svatbě.

Vlak jede krajinou a veze hořlavý náklad. Něco se zvrtne a souprava přestane brzdit. Nádražáci ho chtějí na vhodném místě vykolejit, ale ukáže se, že kromě hořlaviny se v jednom z vagonů tajně přepravuje – jen tak, bez nějakých zvláštních bezpečnostních opatření – bedna s atomovou hlavicí. Vláda ji odkoupila od Rusů, aby se nedostala do rukou teroristů. Hlavice je ruská, a tedy šmejdská a nestabilní. Jakýkoli větší náraz nebo žár by mohl způsobit jaderný výbuch. Rozjetý vlak se však nezadržitelně řítí na Denver a je třeba něco podniknout. Naštěstí každý z hrdinů ví, kde je jeho místo a ví, co je jeho povinnost. Komické je, jak pro větší efekt a drama staví scénárista rozjetému vlaku do cesty různé nesmyslné překážky. Připomíná to takové ty automobilové honičky, kde pronásledovaným do cesty neustále nacouvávají kamiony s nitroglycerinem nebo se na přechodu objeví štrúdl dětí či matka s kočárkem. Vraťme se však do Denveru, kde mezitím vypukla panika a problém města řádícího v totálním chaosu je stejně závažný, jako hrozba atomového vlaku. Vyústění příběhu bude docela překvapivé...

Film má spád, a na tak jednoduché schéma je děj poměrně bohatý (i když vesměs na kraviny). Ke konci se zbytečně moc hloupě žvaní, používají se velká slova a původní rychlé tempo se zvolna vytrácí. Ke konci už je to skutečně kýč jak bič. Jinak řemeslně se jedná o rutinu v tom dobrém slova smyslu, a televizní režiséři Dick Lowry a David Jackson mají věc pevně pod kontrolou. Atomový vlak se vidět dá, ale od poloviny je to spíš pro psychicky vyrovnanější nátury.

rok: 1999
režie: Dick Lowry a David Jackson, hrají: Rob Lowe (seriál Západní křídlo), Kristin Davisová (seriál Sex ve městě), Mena Suvari (Americká krása), Esai Morales (seriál Policie New York). Don S. Davis (seriál Hvězdná brána)
imdb: www.imdb.com/title/tt0144039/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze