Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Mach 2 (Landspeed)

Čtvrtek, 21 únor, 2008 v 19:23. Autor ozzy666

Jak už jste si asi sami odvodili, název filmu naznačuje, že v něm půjde o vysoké rychlosti. Pro jistotu připomenu, že Machovo číslo udává rychlost tělesa vzhledem k rychlosti zvuku, tj. Mach 2 znamená dvojnásobnou rychlosti zvuku. Ta je u země 1 225 km/h, dvojnásobná tedy činí 2 450 km/h. To je rychlost, jakou se ve filmu snaží překonat jezdci a konstruktéři raketových vozidel na rozlehlých pláních v Nevadě.

V reálu se nejtužší boje o rychlostní rekord odehrávaly v 60. letech na Bonnevillském solném jezeře v Utahu. Tehdy se ve vedení střídaly speciály Green Monster nebo Spirit of America, až konečně Gary Gebelich a jeho raketový Blue Flame poprvé překonal hranici 1 000 km/h. Zvukovou bariéru však prorazil až Brit Andy Green, když s vozidlem ThrustSSC dosáhl v roce 1997 neuvěřitelných 1 233 km/h. Rekord, který dodnes odolává. V našem příběhu se autoři rozhodně nedrželi při zdi, a nechali své hrdiny zaútočit hned na dvojnásobek, tj. na 2 Machy.

Mach 2 je film o komunitě překonávačů rychlosti. Stejně, jako každá vyumělkovaná filmová komunita – ať už to jsou paraglajdisti, snowborďáci, surfaři nebo masturbanti –, je i ona složena ze svérázných, leč neobyčejně férových chlapů. Jsou cool až to tříská dveřma a mají specifický, pro laika nesrozumitelný humor. Drsný, ale v jádru laskavý. Proti nim stojí mamutí chladná firma Vectracom. Ta si chce vylepšit PR, a tak uspořádá závody o pokoření 2 Machů s tím, že počítá, že vyhraje. Ve firmě akci organizuje traumatizovaná Linda, jejíž otec se při jednom takovém pokusu zabil. Proti superstroji Vectracomu může garážová parta bývalého parťáka jejího otce, pro niž současně jezdí i její bývalý lover Mike (Billy Zane), nasadit toliko své srdce a čiré zaujetí pro sport. Nicméně v sázce je 50 milionů, a to stojí za pokus nejen jim, ale i soupeřům z Japonska, Německa a Británie.

Celý film je čekáním na zápletku... která pohříchu nepřijde. Děj se vlastně nikdy neposune dál než za expozici. Tvůrci ani nedokázali využít zajímavého prostředí, a obvyklých romantických scén zařadili víc než těch automobilových. Postavy nejsou příliš sympatické, tradičně se z běžných vtipkujících blbů dělají cool maníci, co se vysmívají nebezpečí a hrají kostky se smrtí. I když je to poměrně dobře natočené – režíroval Christian McIntire (Varování) – a hlavní postavy dobře zahrané, předváděné situace působí vinou scénáře značně křečovitě a vyumělkovaně.

rok: 2002
režie: Christian McIntire (Varování), hrají: Billy Zane (Varování, BloodRayne, Odstřelovač, Fantom, Titanic), Pamela Gydleyová (Pozdrav z cesty do Pekla, Cherry 2000), Ray Wise (seriál Městečko Twin Peaks)
imdb: www.imdb.com/title/tt0277790/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze