Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Karate tiger 2: Zuřící blesk (No Retreat, No Surrender 2: Raging Thunder)

Pondělí, 25 únor, 2008 v 23:16. Autor ozzy666

Vtipná série karate-filmů Neustupuj, nevzdávej se – u nás známá spíš pod alternativním názvem Karate Tiger – se vyznačuje tím, že jednotlivé díly spolu vůbec nesouvisejí. Ačkoli např. ve třech z nich hraje hlavní roli stejný herec, pokaždé ztvárňuje jinou postavu. První díl je fantastickou ukázkou komerčního produktu, profitujícího z obrovské popularity bojových sportů v 80. letech (objevil se v něm i zlý Van Damme). Pokračování jsou – navzdory různorodému ději – vesměs jen obligátním opakováním zaběhnuté formule. Rozhodně však netvrdím, že špatným. Na Pakárnách se jim podařilo vyváznout s nadprůměrným hodnocením: jednička – 0 pakárů, trojka Pokrevní bratři – 2 pakáry, čtyřka Král kickboxerů – 1 pakár. Jak dopadla dvojka, si povíme vzápětí.

Všechny Karate tigery spojuje nadsázka, s jakou tvůrci k látce přistupovali. Nikdy se nenechali strhnout k přehnané sebeparodii, ani se nebrali nepřiměřeně vážně. Většinu dílů natočil Lucas Lowe, o první dva se postaral hongkongský režisér Corey Yuen. Scénář je vždy patřičně nesmyslný až groteskní, čemuž odpovídá i „specifické“ herectví všech zúčastněných. Vedle Lorena Avedona, se role nevyhnula ani ikoně ženského karate Cynthii Rothrockové.

Mladík Scott (Avedon) přijede do Thajska navštívit starého kamaráda, avšak hlavním cílem jeho cesty do Indočíny není drsný zpocený kumpán Mac, ale snoubenka Sulin, s níž se poznali na škole ve Státech. Dívku ovšem záhy někdo unese a její rodinu zmasakruje. Podezření místní policie padne na vyjeveného Američana. Tomu se naštěstí podaří chytrým úskokem uprchnout, a posléze vyhledat přítele Maca, který se živí – jak se záhy ukáže – obchodováním se zbraněmi. Společným úsilím zjistí, že Sulin odvlekli Rudí Kmérové do Kambodži, protože měli spadeno na jejího vlivného otce. Teď jí drží ve výcvikovém táboře plném ozbrojených hrdlořezů. Scott s Macem nelení, a vydají se jí vysvobodit. Pomocnou ruku jim při záchranné misi podá pilotka vrtulníku Terry (Rothrocková), která mistrně ovládá karate. Vlastně všichni mistrně ovládají karate. A velitel tábora, sovětský poradce Jurij (Matthias Hues), je vraždící stroj...

Karate tiger 2 je opět velmi sympatický a legrační. Scény jsou mírně zrychlené, padouši padají po desítkách, občas něco vybuchne, někoho roztrhají aligátoři, Rus Jurij procedí pár krutých vět s tvrdým německým přízvukem... Nicméně děj je poněkud fádnější a unylejší, než je tomu u ostatních dílů, takže většina lepších okamžiků se nemilosrdně utopí v balastu horších scén nebo nenápadně vyšumí do ztracena. Se (stále přijatelnými) 3 pakáry se tak jedná o zřejmě nejslabší díl z řady.

rok: 1989
režie: Corey Yuen (Karate tiger 1: Neustupuj, nevzdávej se, Kurýr, DOA: Na život a na smrt), hrají: Loren Avedon (Karate Tiger 2–4, Tygří spáry 3), Cynthia Rothrocková (Tiger Claws II, Mise spravedlnosti, Sworn to Justice), Matthias Hues (Temný anděl)
imdb: www.imdb.com/title/tt0097991/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze