Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Battlespace

Čtvrtek, 28 únor, 2008 v 22:22. Autor ozzy666

Zkusme si představit, jak by to dopadlo, kdyby chtěl někdo nepříliš talentovaný, leč ambiciózní, natočit artové sci-fi podle filozofické látky např. Raye Bradburyho. Pro odpověď není třeba chodit daleko – špatně. I když Battlespace nenapsal Bradbury, ale scénárista a režisér Neil Johnson, výsledek je podobně tristní. Velká část mikroskopického rozpočtu zjevně padla na digitální triky, kterých je ve filmu požehnaně. Přestože se děj odehrává hlavně v poušti, záběry jsou různě upravené a vylepšené. Kvalitou jsou na úrovni průměrných počítačových her, což je u tohoto typu produkce spíš pochvala. Ale už od prvních minut je zřejmé, že si režisér a střihač nevědí rady s dramatizací scén a že veškeré úsilí a investice přijdou nazmar.

Vědomě nudný děj se snaží opodstatnit „ryzí filmařinou“ – atmosférou, emocemi, hloubkou výpovědi... ale zůstává jen ona všudypřítomná nuda. Film je téměř bez dialogů, pouze s komentářem dcery hlavní hrdinky. Rovněž herci jsou slabí a k úspěšnému splnění svého úkolu, tj. věrohodnému ztvárnění postav, mají stejně daleko, jako režisér k ocenění za celoživotní přínos kinematografii.

Kostra příběhu je triviální. Přesto i to málo, co se v něm odehrává, je nesrozumitelně podané, překombinované a těžko k pochopení: Země vybuchne. To je celkem nepodstatný fakt. My se ocitáme na pouštní planetě s plukovníkem Marou Shryykeovou, která zde objeví ultimátní zbraň, s níž byla zničena Země, přičemž stejný osud teď visí nad její rodnou planetou. Aby zabránila nejhoršímu, musí se dostat do přísně střežené oblasti. Má na to však pouhých 42 hodin a neodbytní bojoví androidi jsou jí v patách. O 6 000 let později se dcera Mary dostane ke vzpomínkám své matky, hluboce se zamyslí, a provede restart vesmíru.

Záměr tvůrců byl tak ambiciózní, že trochu váhám, zda jejich snažení opravdu korunovat plným počtem pakárů. Vizuálně je Battlespace příjemný a vzhledem k rozpočtu vypadá hezky. Bohužel má jednu podstatnou vadu, naprosto se na něj nedá koukat. Moje pocity se tak dají shrnout do jednoho slova – zmar. Jejich prostředků a mého času.

rok: 2006
režie: Neil Jordan, hrají: Eve Connelly, Blake Edgerton, Iva Franks Singer
imdb: www.imdb.com/title/tt0937388/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze