Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Odstřelovač (Shooter)

Pátek, 07 březen, 2008 v 17:03. Autor ozzy666

Akční thriller Odstřelovač vznikl adaptací románu Stephena Huntera Point of Impact. Je založen na klišé, oblíbeném někdy před 20–30 lety: Supermachr, bývalý zelený baret, člen Delta Force, muž, který obelstil KGB, expert na činnost X, atp., se cítí unaven, a rozhodne se pověsit svou profesi na hřebík. Místo zabíjení teď v Thajsku spravuje rikši (Stallone), krmí s dcerkou koloušky (Arnold) nebo žije v horské chatě co nejdál od lidí a vyrovnává se se svým traumatem, jako Mark Wahlberg.

Jednoho dne přijdou za naším specialistou lidi z armády, konkrétně Danny Glover, a požádají ho o pomoc. Hrdina je mírně zatrpklý a nekomunikativní, ale nakonec se nechá přemluvit ke spolupráci, když ho Glover dojme pohledem na medaili, kterou nosil jeho mrtvý otec. Jde o to, že prezident USA má pronést na veřejnosti jakousi zásadní řeč, a ochranka potřebuje, aby jim Wahlberg vytipoval nejlepší místo a čas pro potenciální atentát. Aby mu mohli účinně zabránit, samozřejmě. V sázce je život hlavy státu.

Wahlberg svůj slib splní a skutečně jim jedno takové místo na střeše mrakodrapu osobně ukáže. Ovšem Glover není takový lidumil, jak celou dobu předstírá (zde se opět potvrzuje, že záporné role mu jdou skutečně prvotřídně, viz thriller Past) a pokusí se svého nastrčeného odstřelovače sejmout. Tomu se naštěstí podaří uniknout, ale v patách má půl Ameriky. Na útěku hledá pravdu a důvod, přičemž o totéž se paralelně pokouší agent FBI, kterému se to všechno nějak nezdá. To jsme však teprve na začátku, a než dojde k finálnímu rozuzlení, předivo se ještě pěkně zamotá...

O prvotřídní režii se postaral Antoine Fuqua, a tomuto typu vesměs obligátního a ničím objevného žánru, to nepochybně prospělo. Tonny Scott by to nezvládl lépe. Přes relativně strohou žánrovou kostru, není děj tak přímočarý, aby nudil, a hravě udrží divákovu pozornost po – teď, když o tom píšu, se mi to zdá neuvěřitelné – dvě hodiny. Jedná se tedy o osvěžující snímek s námětem jako ze staré školy, podpořený dobrými herci, rozpočtem i zmíněnou režií.

rok: 2007
režie: Antoine Fuqua (Training Day), hrají: Mark Wahlberg (Big Hit), Danny Glover (Smrtonosné zbraně, Past)
imdb: www.imdb.com/title/tt0822854/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze