Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Knight Rider – pilot

Úterý, 11 březen, 2008 v 20:30. Autor ozzy666

Těžko by se našel někdo, kdo prožil 80. léta jako náctiletý, a přitom by neznal Davida Hasselhoffa a jeho seriál o mluvícím autu. Knight Ridera na obrazovky poprvé uvedla americká televizní stanice NBC v roce 1982 a dočkal se 4 sezon. Jeho autorem a producentem byl Glen A. Larson, jenž je podepsán např. pod seriály Battlestar Galactica (pod tím původním, i tím novým), Magnum s Tomem Selleckem, Buck Rogers in the 25th Century nebo Automan. Po odvysílání poslední epizody (1985) nastal na highwayi na nějakou dobu klid, aby v 90. letech téma oživily dva televizní filmy a nepříliš úspěšný spin-off Team Knight Rider.

Dnes máme rok 2008 a s ním i nového restartovaného Knight Ridera pro současného diváka. První tóny úvodní znělky připomenou dobře známou ústřední melodii, která však hned po několika sekundách přejde do muziky, jejíž žánr sice nedokážu určit, ale je to samozřejmě nářez, neboť musí navodit dojem, že je cool. A ve stejném duchu hudba pokračuje příštích 80 minut. Intenzivní, extrémně nepříjemná a nevhodně použitá. Chápu, že je to věc vkusu, ale osobně nesnáším, když mi někdo něco podbízivě cpe do hlavy.

Otec krasavice a univerzitní profesorky Sarah, starý Graiman, pracuje na tajném armádním projektu Prometheus. Jedné noci jej v jeho domě přepadnou padouši a chtějí mu ukrást hard disk s klíčovými daty, aby pak mohli s využitím jeho génia terorizovat svět. Graimanovi se však podaří předstírat smrt, načež lstivě uprchne a vyčerpaně se motá po okolních lesích (přesto, že si klidně mohl vzít K.I.T.T.a). Padouši zjistí, že data jsou kryptovaná a že na jejich odemčení potřebují kódy, které jim může dát jedině jeho inteligentní dcera. Mezitím K.I.T.T. vyrazí na univerzitu zachránit Sarah, a poté urgentně vyhledat Mika Traceura, nezvedného syna Michaela Knighta, neboť tak mu to starý vědec uložil do programu. Nakonec tedy mluvící auto, Sarah a Mike prchají před padouchy, současně ovšem padouchy pronásledují a současně hledají zmizelého otce. O totéž se ještě snaží další krasavice, lesbická policistka Carrie.

Co pilotu vytknout? Resp. kde začít? Tak třeba u herců. Herci celou dobu zaujímají prázdné pózy, nasazují prázdné obličeje a pronášejí prázdné věty. Dobře, to je vlastnost každého současného seriálu, takže proč by to tady mělo být jinak? V podstatě jde ale o to, že herci nejsou herci, jen lidi, co bez výrazu drmolí svoje repliky. Ať říkají cokoli, vždy to zní nachlup stejně: „Zabiju tě!“, „Proč mě nemiluješ?“, „Zabiju se!“, „Dvojité hranolky a kolu bez ledu...“ Za takové situace je dost těžké nechat se vtáhnout do (mimochodem značně řídkého) děje, pokud k tomu potřebujete víc než záběry na rychle jedoucí auto stokrát jinak nebo agresivní hudbu. Nakonec i honičky jsou nudné a hloupé. Skoro to vypadá, jako by byl režisér na place jen proto, aby štáb nezdrhl domů před koncem pracovní doby.

Popravdě, ani z původního seriálu jsem nikdy nebyl právě u vytržení, ovšem nový Knight Rider je slabý, jak prošoupané fusekle (pokud nepovažujete film s lepšími triky automaticky za lepší). Je nudný, nezajímavý a tudíž blbý.

Pozn.: V cameo roli otce Mika se objeví David Hasselhoff, hlas K.I.T.T.ovi propůjčil Val Kilmer.

rok: 2008
režie: Steve Shill, hrají: Justin Bruening, Deanna Russová (seriál Mladí a neklidní), Sydney Tamiia Poitierová (Grindhouse), Bruce Davison, Val Kilmer
imdb: www.imdb.com/title/tt1114258/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze