Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Roswell

Středa, 26 březen, 2008 v 22:45. Autor ozzy666

Americké městečko Roswell leží ve státě Nové Mexiko, a jak zřejmě každý ví, proslavilo se spekulacemi o tom, že na jeho území havarovala kosmická loď. Mělo se tak stát v létě 1947. Konspirační teorie předpokládají, že se vojenské letectvo postaralo o utajení celého incidentu, a trosky mimozemského objektu jsou teď zkoumány v Oblasti 51. Událost inspirovala nejen obyvatele městečka ke komerčnímu využití popularity svého rodiště, ale samozřejmě i filmové a televizní tvůrce.

Zmínky o incidentu se vyskytují v celé řadě sci-fi filmů a seriálů (Akta X, Uneseni, Hvězdná brána). Např. seriál Roswell z roku 1999 je o dvou mimozemšťanech – kteří na Zemi žijí jako teenageři –, a než o cokoli jiného, v něm jde hlavně o to, kdo s kým chodí. O něj nám ale nejde. Dnes recenzovaný televizní film Roswell byl natočen v roce 1994 pro televizní kanál Showtime, a může se pochlubit solidním hereckým obsazením. Hlavní roli v něm hraje Kyle MacLachlan, ve vedlejších úlohách pak uvidíme Martina Sheena, Petera MacNicola (seriál Ally McBealová), Xendera Berkeleyho (Gattaca, Candyman) nebo Boba Guntona (Demolition Man, Vykoupení z věznice Shawshank). Hudbu složil Elliot Goldenthal (Vetřelec 3, Batman Navždy).

Jednoho dne spadne poblíž Roswellu UFO. Brzy poté přiběhne na místní základnu redneck, aby ohlásil, že vojákům v poušti, jako obvykle, havarovalo nějaké pokusné letadlo. Na místo se s ním vydá major Marcel (MacLachlan), a to, co zprvu vypadalo jako běžná rutinní obhlídka, se změní v objev tisícletí. V poušti skutečně něco spadlo, a rozhodně nic pozemského. Zpráva o nečekané události se rychle roznese mezi obyvatele městečka, což rozhodně nevyhovuje vládním konspirátorům. Major dostane rozkaz, aby před novináři oficiálně prohlásil, že nalezený objekt není žádná kosmická loď, ale obyčejný meteorologický balón. Tedy že se původně mýlil. O 30 let později probíhá na základně reunion veteránů, a starému majorovi se najednou vše vrací. Začne se vyptávat kumpánů, kteří s ním tehdy sloužili, a konspirátor Townsend (Sheen) pro něj má konečně odpovědi, které mu celý život dlužil. To je pointa celého filmu...

Roswell se nese ve velmi poklidném, dalo by se říct nevzrušivém tempu středního proudu. Kladem je, že se příběh točí víc kolem UFO než kolem prefabrikovaných romantických vztahů a vlezlého poučování ohledně důležitosti rodiny. Děj je však zcela rovný, bez dramatických zvratů, bez života, bez krve, a je asi tak zábavný, jako když vám někdo hodinu a půl vypráví, jak se celý víkend válel sám na gauči.

rok: 1994
režie: Jeremy Kagan, hrají: Kyle MacLachlan (seriál Městečko Twin Peaks, Flynn Carsen: Honba za Kopím osudu), Martin Sheen (Apokalypsa, Wall Street, Spawn), Peter MacNicol (seriál Ally McBealová), Xender Berkeley (Gattaca, Candyman), Bob Gunton (Demolition Man, Vykoupení z věznice Shawshank)
imdb: www.imdb.com/title/tt0111021/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze