Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Jezdec v čase (Timerider: The Adventure of Lyle Swann)

Středa, 02 duben, 2008 v 22:24. Autor ozzy666

Filmy o cestování časem většinou spolknou obrovskou sumu peněz. Často je třeba „postavit“ nový Řím, nové egyptské pyramidy, New York z doby prohibice, v lepším případě torzo Sochy svobody zhroucené do písku na pobřeží. Ale jde to udělat i jednodušeji. Taková poušť v Novém Mexiku vypadá dnes stejně, jako vypadala před sto lety, a jak nejspíš bude vypadat ještě dalších sto let. Tak proč toho nevyužít...

Oproti mnohým jiným levným sci-fi vyzbyly produkci ještě nějaké prostředky na ne úplně neznámé herce. V hlavní roli nedobrovolného cestovatele časem se představí Fred Ward, známý především ze Siegelova dramatu Útěk z Alcatrazu, Jižanské pohostinnosti Waltera Hilla, případně z mnohem méně seriozního Chvění. Hereckou partnerkou je mu Belinda Bauerová, jedna z barových krasavic muzikálu Flashdance, a výčet uzavírají Peter Coyote (Polanského Hořký měsíc, E.T. – Mimozemšťan) a Tracey Walter (Conan Ničitel). Ale nezdá se, že by obsazení nějak výrazně ovlivnilo výslednou kvalitu filmu.

Příběh začíná v poušti, kde firma International Computel testuje své zařízení pro transfer živého organismu časem. Experiment provádějí s opicí, ale jako na potvoru se v jiné části pouště zrovna jede motokros a jeden ze soutěžních jezdců náhodou zabloudí do místa, kde by rozhodně být neměl. Motokrosař Lyle Swann (Ward) je nešťastně přenesen do roku 1877, aniž by to zaznamenal. Vědci si uvědomí, co se stalo, a snaží se ho rychle vrátit zpátky, ale už je pozdě, protože mezitím odjel z dosahu zařízení. Šťastně se z minulosti vrátí jen opice, a Lyle má smůlu. Až do setmění se motá po poušti, než konečně narazí na prvního živého člověka – ten z něj ale dostane infarkt, takže nezbývá než doufat, že příště potká někoho s pevnějšími nervy. Druhý den brzy ráno se zaplete s bandu zlých pistolníků, kterým nakonec ujede a schová se v nedaleké mexické vesnici. Jak pistolníkům, tak Mexičanům se líbí jeho motorka. Sice jí moc nechápou, ale i tak mu jí chtějí sebrat. Jen krasavice Claire (Bauerová) ho chce nejdříve znásilnit, a až potom sebrat motorku. A tak se také stane. Mezitím, v současnosti, tj. v roce 1982, si vědci z Computelu marně lámou hlavu, jak dostat zpátky onoho neznámého motokrosaře, který pořád ještě netuší, že se ocitl v minulosti.

Ve filmu se toho bohužel až tak moc neděje. Je v něm hodně zdlouhavých záběrů na chlápka, jedoucího po poušti na motorce, a rovněž nemálo situací, které nemají k vlastnímu jádru příběhu co dodat. Akční scény jsou vesměs nezajímavě natočené a děje se v nich stále totéž. Pokud by se dal Jezdec v čase prostříhat a udělat z něj jeden díl seriálu, pak ano, ale takhle je to jen velmi průměrný průměr.

rok: 1982
režie: William Dear, hrají: Fred Ward (Útěku z Alcatrazu, Jižanská pohostinnost, Chvění), Belinda Bauerová (Flashdance), Peter Coyote (Hořký měsíc, E.T. – Mimozemšťan), Tracey Walter (Conan Ničitel)
imdb: www.imdb.com/title/tt0086443/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze