Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Zničit a spálit (Crash and Burn)

Úterý, 08 duben, 2008 v 1:29. Autor ozzy666

Charles Band, nekorunovaný nástupce béčkového krále Rogera Cormana odnesl symbolickou pochodeň svého učitele do míst, kam se dosud nikdo nevydal. Zatímco z Cormanových produkcí občas cítíme určitý nezájem, v případě Bandových filmů sálá z obrazovky nadšení a pohoda. Jako zakladatel dnes již neexistující společnosti Emipre Pictures (které bohužel zlomil vaz vysokorozpočtový Robot Jox), má na svém kontě řadu klasických pakáren – Trancers, Subspecies, Puppet Master a desítky dalších.

V roce 1990 – už pod hlavičkou nové společnosti Full Moon Entertainment – natočil a produkoval krvavé sci-fi s přiléhavým názvem Zničit a spálit. V něm se pokusil ztvárnit drama několika lidí zavřených v halách továrního komplexu s vraždícím androidem. Svůj herecký debut si zde odbyla Megan Wardová (seriál Temné nebe), v jedné z dalších rolí uvidíme Evu La Rue (seriál Kriminálka Miami). Scénář napsal J. S. Cardone (Sniper 3, Síly temna, Nukleární cíl).

V roce 2030 vládne Americe korporace Unicom. Shodou okolností pro ni pracuje kurýr Tyson Keen, jenž jednoho dne dostane za úkol doručit zásilku freonu do pirátské televizní stanice uprostřed pustiny. Stanice leží ve staré opuštěné továrně a šéfuje jí chlapík jménem Lathan Hooks. Kromě něj objekt obývají mladá krasavice Parice, o něco mladší krasavice Arren, údržbář, dvě běhny a tlustý moderátor. Tyson předá v pořádku zásilku, ale než se stačí vydat na zpáteční cestu, zvedne se písečná bouře a on musí počkat na stanici. V noci někdo úkladně zavraždí šéfa Hookse, přičemž vyjde najevo, že Hooks patřil k rebelům, kteří brojí proti totalitnímu Unicomu. Kromě toho se ukáže, že korporace nasadila mezi televizní piráty vraždícího synthoida, ale nikdo nemá tušení, kdo z nich jím je. Dokonce ani sám synthoid...

Ne, že by byl film nějak amatérsky zprasený, bohužel je pouze dost nudný. Postupné budování napětí v uzavřených prostorách továrny má opačný účinek, než bylo zamýšleno, a uspává. Napětí se buduje snad tři čtvrtiny času z (jinak milosrdných) 80 minut. V samém závěru dostane děj spád, stříká víc krve, z hlav trčí víc drátů a hlavně je konečně jasné, o co jde. Je to však vykoupeno podstatně dementnějším režijním provedením.

rok: 1990
režie: Charles Band (Trancers), hrají: Paul Ganus, Megan Wardová (seriál Temné nebe, Arcade, Trancers II a III), Eva La Rue (seriál Kriminálka Miami)
imdb: www.imdb.com/title/tt0099313/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze