Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Smrtící mrakodrap (Enemy Territory)

Středa, 09 duben, 2008 v 18:40. Autor ozzy666

Smrtící mrakodrap pochází z produkční líhně Charlese Banda a jeho již neexistující béčkové společnosti Empire Pictures, která si v jistých pakárnových kruzích (např. u mě) vydobyla téměř kultovní status. V roce 1986 film natočil režisér Peter Manoogian, majíc za sebou hned dvě báječné pecky – The Dungeonmaster a Eliminators –, a před sebou neméně báječnou Arénu nebo Demonic Toys. Eliminators a Aréna dostali na Pakárnách shodně výborný 1 pakár. Jak si Manoogian povede tentokrát? Zůstane své pověsti něco dlužen, nebo zaskóruje rovnou na první příčce?

Film má dost nečekaně civilní námět. Žádné šestinohé krysy, mimozemšťané ve stříbrných spoďárech nebo vraždící kyborg-ninjové na rogalech. Je tu jen obyčejný panelák, obyčejní lidé bez robotických implantátů a (na levný biják) nadprůměrná muzika. Mezi herci brzy narazíme na psychopatického Tonyho Todda (Candyman), klaďase Raye Parkera Jr. (autora ústřední písničky ke Ghostbusters) a v neposlední řadě obávaného veterána z Vietnamu Jan-Michaela Vincenta (hlavního hrdinu ze seriálu Airwolf).

Mladý chudý pojišťovák Barry (Frank) nutně potřebuje peníze, a tak se šéfem nechá poslat do černošského ghetta, kde má vyzvednout větší částku peněz na životní pojistku. V paneláku dole u výtahů se chová trochu neopatrně a neznaje pravidla „nikdy nedráždi člověka s nožem“, si to rozhází s malým nervním klukem. Ke své škodě neví, že kluk je nejmladším členem gangu, kterému celý panelák „patří“. A tak zatímco se obyvatelé tiše choulí strachy za trojnásobně zesílenými dveřmi svých bytů, Barry vyzvedne peníze, a má se k odchodu. Než se však stihne vymotat z téměř surrealistického bludiště špatně osvětlených chodeb obrovského paneláku, vyjede po něm celý gang Upírů v čele s jejich šíleným vůdcem Hrabětem (Todd). Od pomalé a bolestivé smrti ve slepé uličce ho zachrání chlapík jménem Will (Parker Jr.), čímž si ovšem i on Upíry znepřátelí. Oba se pak pokoušejí uniknout, ale panelák má 20 pater, a oni jsou až v tom nejvyšším...

Smrtící mrakodrap není žádná sociologická sonda do nitra amerického ghetta. Je to hlavně napínavý akční film. Náladou trochu připomíná Přepadení 13. okrsku od Johna Carpentera. Rozpočet byl opět téměř neviditelný, ale scény jsou mimořádně dobře nasnímané a vše vypadá velmi autenticky (a není divu, protože za kamerou stál Ernest Dickerson, jenž má na kontě ty nejslavnější snímky Spika Leeho). Režisér Peter Manoogian se předvedl v tom nejlepším světle. Možná ho políbila múza, možná rovnou tři, možná s nimi dělal něco víc. Každopádně se jedná o jeden z nejzdařilejších a nejméně dementních počinů Bandovy stáje.

rok: 1987
režie: Peter Manoogian (Eliminators, Aréna, The Dungeonmaster, Demonic Toys), hrají: Gary Frank, Ray Parker Jr., Tony Todd (Candyman, Minotaur, Control Factor), Jan-Michael Vincent (seriál Airwolf, Alej zatracení), Stacey Dash (Chlad v srdci, Bezmocná)
imdb: www.imdb.com/title/tt0092969/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze