Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Afghánistán (Afhgan Knights)

Pondělí, 21 duben, 2008 v 22:46. Autor ozzy666

Doby, kdy člověk zajásal, když se ukázalo, že ve filmu hraje Michael Madsen, jsou dávno pryč. Pominu-li Kill Billa a Sin City, objevuje se Madsen hlavně mezi hráči třetí ligy (UKM: The Ultimate Killing Machine nebo Bollova BloodRayne). A to není příliš dobrá společnost. Afghánistán tento smutný fakt jen podtrhuje.

Ústřední postavou filmu není Madsen, ale Steve Bacic (seriál Andromeda). Na akčního hrdinu se moc nehodí, spíš by se vyjímal v televizní reklamě na Gillette nebo spodky Hugo Boss. Scénárista mu předepsal nesplnitelný úkol: působit cool a současně být věrohodně zmítán emocemi (on je tak krásný, víš, hlavně když hodně trpí...). Že se záměr splnit nepodařilo, není třeba dodávat.

Příběh na první pohled vůbec nevypadá na to, co se z něj posléze vyvine. Traumatizovaný afghánský veterán Sgt. Pepper (Bacic) je zpátky doma v USA a hodně trpí. Pronásledují ho strašné sny a bolestné vzpomínky na kamaráda, který neměl takové štěstí a zůstal v horách napospas mudžahedínům. Jednoho dne za ním přijde křivák z CIA (Madsen) a nabídne mu, aby dal dohromady partu bývalých kumpánů a vypravil se znovu do Afghánistánu. Jeho úkolem bude převést tamního kolaboranta s rodinou do bezpečí v Pákistánu. Pepper – o jeden depresivní záchvat později – souhlasí, dá dohromady starou partu, odletí do Afghánistánu, vyzvedne konfidenta, ale na cestě zpět k pákistánským hranicím je překvapí nepřátelské bombardování. Schovají se tedy do ohromné jeskyně, přičemž valící se kamení zatarasí vchod a uvězní je uvnitř. V té chvíli film změní žánr a vojáky začnou pronásledovat – pozor! – duchové pradávných Mongolů v čele s Čingischánem.

Nedá se říct, že by se jednalo o totálně odpadní film. Štáb se v mezích možností o něco snaží a nevelký rozpočet využívá tak, aby výsledek aspoň trochu slušně vypadal. V první polovině se téměř nic zásadního neděje, a tak pořád existuje jistý příslib lepší druhé půle. Ta je však podstatně horší než první, takže k naplnění optimistických předpokladů nedojde. Mám podezření, že Afghánistán měl mít nějakou hlubší myšlenku, která se nakonec nedostavila. V mnohých pakárnách je „hloupost“ součástí hry, zde je pouze korunována všeprostupující nudou.

rok: 2007
režie: Allan Harmon, hrají: Steve Bacic (seriál Andromeda), Michael Madsen (Kill Bill, Blood Rayne, UKM: The Ultimate Killing Machine)
imdb: www.imdb.com/title/tt0760157/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze