Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Southland Tales

Úterý, 29 duben, 2008 v 15:22. Autor ozzy666

Film Southland Tales má zajímavou historii. Když s ním jeho autor a režisér Richard Kelly předstoupil v roce 2006 před publikum na festivalu v Cannes (kde jsou zvyklí na ledacos), sklidil zdrcující kritiky. Ten, kdo jej neviděl, mohl jen spekulovat, zda se tak stalo proto, že je film opravdu tak špatný, nebo naopak tak geniální, že jej nikdo přízemní nemůže pochopit. Aniž bych si chtěl usurpovat právo na správnou odpověď a soudě výhradně podle toho, co jsem viděl, Kelly prostě není dobrý vypravěč. A mám podezření, že není ani příčetný.

Přiznávám, že jeho předchozí snímek Donnie Darko jsem nedokoukal. Mám problém ocenit něco, co se tváří být chytřejší a hlubší, než ve skutečnosti je. Tentýž dojem jsem měl ze Southland Tales. V jejich případě je navíc dost obtížné vysledovat smysluplný děj. To zřejmě došlo po debaklu v Cannes i Kellymu a film zkrátil a přestříhal. Navíc sehnal peníze na dotočení digitálních efektů a různých zatraktivňujících scén. Pokud je pravda, že film stál dohromady 17 mil. dolarů, pak klobouk dolů, neboť vypadá o dobrých 100 mil. dražší. Ovšem proč byl posléze premiérově nasazen jen v 63 kinosálech, je pro mě záhadou. Spoléhal distributor spíš na prodej DVD, kde se negativní dojmy mezi kupujícími šíří pomaleji?

O čem Kellyho magnum opus je? Abych byl upřímný, nevím. Děj se odehrává v Los Angeles ve velmi blízké budoucnosti, jde v něm o nedostatek energetických zdrojů způsobený III. světovou válkou, o jakési megazařízení zvané Fluid Karma, představující nevyčerpatelný zdroj energie, ale – což skoro nikdo neví – které vytváří díry v časoprostoru. Do toho náhle v poušti zmizí populární herec a manžel dcery senátora Boxer Santoros (Johnson), aby se vzápětí objevil na jiném místě, ale s těžkou amnézií. Motá se po městě a blouzní o jakémsi filmovém scénáři, který má v hlavě. Potká pornohvězdu Krystu Now (Gellarová) a neo-marxisty, přičemž všichni chtějí vydělat na tom, že vědí, kde ztracená celebrita je. Dál už je děj značně nesrozumitelný... a kdybych nechtěl vypadat jako úplný blbec, řekl bych surrealistický.

Richard Kelly měl v souvislosti se Southland Tales určitě něco na mysli. Nevím, jestli byl zrovna pod vlivem drog nebo měl tak komplexní myšlenky, každopádně se mu je nepodařilo sdělit divákovi. Je otázkou, zda film skutečně obsahuje tak závažná a nadčasová témata, aby se dalo ospravedlnit, že plyne chaoticky. Je téměř nemožné chytit se nějaké výraznější dějové niti, sledovat jí a cestou se nedejbože pobavit. Neexistuje žádné drama. A pokud se zablýskne náznak dramatické situace, netušíte, o co jde a kdo s kým hraje. Dialogy vypadají jako shluk libovolných a vzájemně promíchaných vět, které v širším kontextu nedávají významový smysl. Zkuste si představit povídku na dva odstavce, do které nacpete deset rovnocenně důležitých postav.

Velká škoda, že projekt nevyšel. Třeba pro Dwayna „The Rocka“ Johnsona to mohl být TEN FILM, na který čeká. Vizuálně je zajímavý, odehrává se v atraktivním prostředí, má podmanivou atmosféru, hudbu dělal Moby a objeví se v něm i řada sympatických tváří: samozřejmě Sarah Michelle Gellarová, sexy Mandy Mooreová, Miranda Richardsonová, Jon Lovitz, Christopher Lambert, zpěvák Justin Timberlake, režisér Kevin Smith... Osobně však pochybuji, že by kdokoli z herců chápal, co vlastně hraje. Nesmírně mě mrzí, že Richard Kelly dokázal svůj potenciálně slibný autorský projekt tak dokonale zmrvit... ale prý to měla být satira, tak je to třeba součást záměru...















rok: 2006
režie: Richard Kelly (Donnie Darko), hrají: Dwayne „The Rock“ Johnson (Král Škorpion, Vítejte v džungli, Kráčející skála), Sarah Michelle Gellarová (seriál Buffy, přemožitelka upírů), Mandy Mooreová (Láskou praštěná), Miranda Richardsonová (Ospalá díra), Jon Lovitz, Justin Timberlake, Seann William Scott (Vítejte v džungli, Neprůstřelný mnich), Christopher Lambert (Highlander, Věznice Fortress, Věznice Fortress 2), Kevin Smith (Mladí muži za pultem, Dogma)
imdb: www.imdb.com/title/tt0405336/
hodnocení: 5 pakárů z 5... nikdy mě 5 pakárů nemrzelo víc. Pořád mám pocit, že bych se měl na film podívat ještě jednou, jestli mi něco důležitého neuniklo.

Rubrika Recenze