Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Nebezpečná síť (Hackers)

Středa, 14 květen, 2008 v 21:59. Autor ozzy666

Nedokážu posoudit, zda představy filmařů o tom, jak vypadá počítačový hacker, nebo ještě lépe, zda jejich záměr, jak ztvárnit hackera, aby to přišlo mládeži cool, je opravdu tak nebetyčně dementní, nebo zda to na teenagery skutečně zabírá. V každém případě pod vedením režiséra Iaina Softleye vznikl čistě komerční „produkt“, jehož jedinou ambicí je donutit cílovou skupinu ke konzumaci. Z tohoto hlediska je účast režiséra snímků Svět podle Prota s Kevinem Spaceym nebo dramatu Backbeat poměrně nečekaná.

Pokud máte rádi filmy za velké peníze, kde jsou hackeři cool týpci, co nosí pestré hadry, poslouchají techno, jezdí na kolečkových bruslích a tmavé brýle neodkládají ani v přítmí svého nevětraného pokojíku, pak jste na správné adrese. V principu proti tomuto vykreslení charakterů nic nemám, ale jen tehdy, jedná-li se o béčko, kterému se aspoň můžu posmívat. Abych mohl sledovat áčko á la Nebezpečná sít, musím potlačit chuť nakopnout televizi, kdykoli některá z postav otevře ústa a vyzvrací svou repliku. Anebo v něm musí být Angelina Jolie ve spodním prádle.

Malého nezletilého hackera – školáka, co si říká Zero Cool (Jonny Lee Miller), usvědčí policie, že rozšířil supervirus, který zamořil většinu počítačů na světě. Porota ho za to odsoudí, a kluk se do svých 18 let nesmí přiblížit ke klávesnici. Když vyroste, přestěhuje se s matkou do New Yorku. Začne tam chodit na střední a seznámí se s partičkou svobodomyslných hackerů. Nejprve se navzájem škádlí a provokují, ale jen do té doby, než se objeví šílený superhacker jménem The Plague (Fisher Stevens). Ten chce elektronicky ukrást miliony dolarů, z rozmaru potopit tanker a všechno to hodit na ně. Tak se kluci a děvčata musejí spojit, porazit hajzla, očistit se, a při tom se nenechat chytit dotěrnou FBI. Psychický tlak a neustálé nebezpečí sblíží Zero Coola a hackerku Acid Burn (Angelina Jolie), zamilují se do sebe a celé to završí romantickou chvilkou v bazénu.

Je zvláštní, jak se dobrý režisér i dobří herci sešli u tak dementního filmu. Scénář je hloupý, atmosféra je přiblblá, vše je umělé, trapné a podbízivé. Jako reklama na Pepsi. Tvůrci celkem otevřeně rezignovali na věrohodnost, to asi nemá cenu zmiňovat. Dialogy jsou povrchní, laciné a důsledně podřízené „ultimátní coolovosti“. Svět hackerů v tomto podání vychází směšný, nesympaticky a otravný. Jedna z největších pakáren za velké peníze 90. let.

rok: 1995
režie: Iain Softley (Svět podle Prota, Backbeat, Křídla vášně), hrají: Jonny Lee Miller (Aeon Flux, Melinda a Melinda, Dracula 2000, Trainspotting), Angelina Jolie (Lara Croft, Sběratel kostí, Cyborg II: Skleněný stín), Jesse Bradford (Vlajky našich otců), Matthew Lillard (Scooby-Doo, 13 duchů), Fisher Stevens (Číslo 5 žije, My Science Project)
imdb: www.imdb.com/title/tt0113243/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze