Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Elvira's Haunted Hills

Úterý, 20 květen, 2008 v 21:25. Autor ozzy666

Herečka Cassandra Petersonová a designér Robert Redding spolu v 80. letech pracovali na projektu nazvaném Movie Macabre. Jednalo se o seriál starších laciných hororů, které během vysílání různě legračně komentovala černě oděná gotická postava s velkým poprsím. Nápad to nebyl zcela spontánní, neboť účelová podobnost s ikonou 50. let Vampirou byla patrná na první pohled. Ostatně Vampira (Maila Syrjäniemi) dala Elviru (Petersonovou) k soudu za plagiátorství. Nicméně pro nás je důležité, že v době největší slávy byla Elvira titulní postavou filmu Elvira: Mistress of the Dark, nerealizovaného seriálu The Elvira Show, několika videoher a dalších tretek, včetně pinballového automatu.

Po letech neúspěšných pokusů o financování pokračování celovečerního filmu z roku 1988, to v roce 2001, tedy o 13 let později, vyšlo. Elvira už ale nebyla v módě, a tak se natáčelo v Rumunsku. Sice to mělo své opodstatnění (ospravedlnění), neboť se děj odehrává v Karpatech, ale stejně... i v Kanadě se dá postavit lepší Rumunsko než v Rumunsku. Naštěstí byla produkce nesmírně šikovná a kompletně eliminovala nejkřiklavější nedostatky této smutně proslulé balkánské lokace. 95 % scén se odehrává ve studiu v kulisách. Kulisy jsou stylové, strašidelné a připomínají staré černobílé horory. Vše je se zájmem a nápaditě nasnímáno rumunským kameramanem, v jehož prospěch hraje atmosférické osvětlení, planoucí svíce, dlouhé stíny, blesky a hřmění... a v neposlední řadě pravý symfonický (!) soudtrack člena Tangerine Dream Erica Allmana. I když se to nezdá, tomuto typu filmů vždy výrazně pomůže jakýkoli talent.

Píše se rok 1851. Elvira cestuje se svou plnoštíhlou služebnou Zou-Zou přes zapadlou karpatskou vesnici do Paříže, kde se má stát hlavní atrakcí kankánové revue. Ubytují se v místním hostinci, ale protože nemají ani leva, musejí prchnout bez zaplacení. Na kamenité křivolaké cestě ve skalách jim zastaví kočár s vilným doktorem Bradleyem a odveze je do nedalekého tajemného hradu. Zde žije ještě tajemnější hrabě Vladimír se svou druhou ženou Emu, šílenou neteří Roxannou a podkoním Adrianem (schválně nepřirozeně a asynchronně nadabovaný rumunský herec). Později se ukáže, že Vladimírova první žena Elura byla k nerozeznání podobná Elviře a že za záhadných okolností spáchala sebevraždu. Ale možná taky ne. Jak jinak si vysvětlit, že se Elviře každý den zdá o tom, jak jí někdo zazdívá ve sklepě?

Elvira's Haunted Hills je překvapivě lepší než jednička Mistress of the Dark. Lépe vypadá, má lepší styl a je o něco vtipnější. Když už je řeč o humoru, ten je samozřejmě opět primitivní, špatný a toaletní – úmyslně, neboť právě toto je součástí postavy Elviry. Totéž platí o zvláštních efektech. Jsou „dobové“. Takže např. dramatické panorama hradu za bouřlivé noci, kdy oblohu křižují blesky, vypadá jako vystřižené z krabice od bot. Z herců ve filmu nelze přehlédnout autora The Rocky Horror Picture Show Richarda O’Briana, jenž se ujal role šíleného Vladimíra.

rok: 2001
režie: Sam Irvin (Oblivion), hrají: Cassandra Petersonová (Elvira: Mistress of the Dark), Richard O’Brian (Dračí doupě, Smrtihlav), Mary Scheerová
imdb: www.imdb.com/title/tt0265171/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze