Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Stopa (Clue)

Úterý, 06 květen, 2008 v 24:35. Autor ozzy666

Filmy se mohou inspirovat celou řadou nejrůznějších předloh. Běžně se, jak všichni víme, točí podle románů, komiksů, videoher či dokonce podle pouťových atrakcí (Piráti z Karibiku, Věž hrůzy). Ovšem zřejmě nejkurióznější typem předlohy se může pochlubit detektivní komedie Stopa, která byla natočena podle stolní hry Clue (v Americe nazývané Cluedo).

Hra Clue se na trhu poprvé objevila v roce 1949 v Anglii, dnes patří autorská práva společnosti Hasbro. Hraje se na herním plánu znázorňujícím panské sídlo, kde byl zavražděn jeho majitel pan Boddy. Sídlo má devět místností (halu, knihovnu, studovnu...) a vyskytuje se v něm šest hostů a šest vražedných nástrojů (pistole, provaz, svícen, pajcr...). Na začátku se náhodně zvolí vrah a úkolem hostů – hráčů je ho (vylučovací metodou) odhalit. Takže jak vidno, adaptovat takovou předlohu dává logický smysl.

Komorník pan Wadsworth pozve jménem pana Boddyho (anglicky body = mrtvola) na večeři šest hostů: slečnu Scarlettovou, profesora Pluma, paní Whiteovou, plukovníka Mustarda, pana Greena a paní Peacockovou (stejná jména a stejné osoby, jako ve hře). Nikdo z nich netuší pravý důvod nečekaného pozvání, ale posléze se ukáže, že je všechny spojuje jedna věc – někdo je vydírá. Poté, co vyjde najevo, že vyděračem je právě pan Boddy, některý z přítomných ho v nastalém zmatku zabije (jednou ze šesti možných zbraní). Policie má na místo činu dorazit za 45 minut (což je opravdu hrubý herní čas), a hosté spolu s komorníkem musejí do té doby najít vraha.

Když šel film v roce 1985 v kinech, měl tři eventuální konce, přičemž se náhodně promítal vždy jen jeden z nich. Divák nikdy nevěděl, jak právě „ta jeho“ verze skončí. Nicméně Stopa rozhodně nebyla kasovní trhák. Přestože ji osobně považuji za mimořádně zdařilou, chápu, že pro velké plátno je – navzdory svému svižnému tempu – příliš konverzační a divadelní. Má však vynikající atmosféru, báječný humor a je vůbec šarmantní a vtipná. Jako každá správná detektivka je i patřičně zamotaná a (úmyslně) překombinovaná. Divák tedy po celou dobu netuší, kdo je vrah, a nezbývá mu než čekat na závěr, kdy případ – jak je typické – některá z chytřejších postav shrne. Do té doby můžete jen hádat, což mě přijde docela zábavné (dobře, pro někoho je zábavnější chrlení krve a rozřezávání panen motorovou pilou).

Nakonec nesmíme zapomenout na herecké obsazení, jemuž v roli hyperaktivního komorníka dominuje Tim Curry (To, Legenda), v nejtěsnějším závěsu s Christopherem Lloydem (Zpátky do budoucnosti), Madeline Kahnovou (Co dál, doktore?, Žhavá sedla, Žlutovous) a Eileen Brennanovou (Podraz), abych jmenoval ty nejznámější. Story si vymysleli režiséři John Landis (Cesta do Ameriky) a Jonathan Lynn (Můj soused zabiják), přičemž Lynn projekt ve finále zrealizoval scénáristicky i režijně.

A úplně na závěr si ještě připomeňme, že myšlenka filmů na motivy stolních her není zdaleka mrtvá, protože Universal Pictures a Hasbro oznámily, že mají v plánu pustit se např. do slavných Monopolů.

rok: 1985
režie: Jonathan Lynn (Můj soused zabiják), hrají: Tim Curry (To, Legenda), Christopher Lloyd (Zpátky do budoucnosti), Madeline Kahnová (Co dál, doktore? Žhavá sedla, Žlutovous), Eileen Brennanová (Podraz), Michael McKean, Martin Mull, Lesley Ann Warrenová, Colleen Campová
imdb: www.imdb.com/title/tt0088930/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze