Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Code 46

Čtvrtek, 08 květen, 2008 v 21:26. Autor ozzy666

Dobré kyberpankové filmy nerostou na stromech. A už vůbec ne takové, které mají dobrý rozpočet, kvalitní režii a kvalitní herce. Z tohoto hlediska je výjimkou potvrzující pravidlo inteligentní sci-fi britského režiséra Michaela Winterbottoma (Nonstop párty) Code 46. Obsadil do něj Tima Robbinse, Samanthu Mortonovou (Minority Report) a mihne se zde i Mick Jones z punkové legendy The Clash.

Děj se odehrává převážně v Šanghaji budoucnosti. Město je představeno jako kosmopolitní metropole, v níž ani zdaleka nepřevládají Asijci, což je docela zajímavé, protože většinou jsou takto s oblibou charakterizovány spíš západní metropole (viz Blade Runner). Chlapík jménem William Geld přijede do Šanghaje vyšetřovat krádeže propustek, které jsou potřeba k tomu, aby se člověk mohl legálně dostat do města. Města jsou neprodyšně uzavřená a žijí si vlastním životem, zcela izolována od chudého okolí.

Geld má implantovaný „virus empatie“, díky kterému dokáže číst cizí myšlenky. Zjistí, že chybějící propustky má na svědomí Maria, ale udá místo ní někoho jiného, protože k ní cítí nevysvětlitelnou náklonnost. Oba se do sebe posléze zamilují, ale nemohou spolu nic mít, protože by – jak se později ukáže – porušili Kód 46, tj. zákon proti degeneraci, jenž zakazuje styk mezi lidmi se stejnými geny. Většina lidstva je totiž naklonovaná z omezeného výběru DNA a není nic zvláštního, když se setkají dva geneticky příbuzní, a přitom si vzájemně zcela neznámí jedinci.

Film má filosofický přesah, jenž je však akcentován v lepším případě stejně, nebo méně než romantický motiv dvou zamilovaných lidí, kterým není dáno být spolu a kterým navíc hrozí státní perzekuce. Robbins a Mortonová hrají své postavy výborně, a skvěle tak zapadnou do dokonale snové atmosféry, kterou se podařilo režisérovi okolo jejich příběhu vybudovat. Příjemná hudba Davida Holmese a „němé“ náladové scény umocňují dojem, že se vám vše možná jen zdá. Budoucnost je zde zobrazena podobně, jako např. v Gattace nebo Blade Runnerovi, tedy nenuceně a přirozeně. I když je Code 46 ve výsledku asi nejvíc romance než cokoli jiného, což je jisté zklamání, je aspoň vkusná a neuráží lidskou inteligenci.

rok: 2003
režie: Michael Winterbottom (Nonstop párty), hrají: Tim Robbins (Vykoupení z věznice Shawshank), Samantha Mortonová (Minority Report)
imdb: www.imdb.com/title/tt0345061/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze