Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Captain America II: Death Too Soon

Středa, 21 květen, 2008 v 21:18. Autor ozzy666

O komiksové postavě Captain America, kterou pro vydavatelství Marvel nevytvořil nikdo jiný než Stan Lee, se začíná mluvit jako o hlavním protagonistovi chystaného filmu s pracovním názvem The First Avenger: Captain America. Do kin má přijít v roce 2011, a stejně jako v případě dlouhé řady jemu podobných (Man-Thing, The Punisher, Nick Fury: Agent of SHIELD, Dr. Strange, atd.), se tak stane pod hlavičkou Marvel Enterprises.

Je nasnadě, že se nebude jednat o první vstup tohoto superhrdiny na velké plátno (ten proběhl už v roce 1944), a už vůbec ne o jeho první seznámení s televizní obrazovkou. Pomineme-li různé dětské animované seriály, vytane nám na mysli slaboučký film Captain America z roku 1990 od Alberta Pyuna (Arcade, Nemesis), jejž rovněž spoluprodukoval Menahem Golan (první polovina proslulého dua Golan-Globus). Dnes nám však půjde o verze ještě starší: dva celovečerní pilotní díly plánovaného, avšak nikdy nerealizovaného seriálu z roku 1979 – a abych byl úplně konkrétní, půjde nám o ten druhý z nich.

Zloduch Miguel (Christopher Lee) vyhrožuje vládě Spojených států, že pokropí americká města „drogou stárnutí“, pokud nebudou splněny jeho požadavky. Captaina Americu to nenechá chladným a v civilu, jako Steve Rogers, se okamžitě vydá po Miguelově stopě. Pátrání ho zavede do malého zemědělského městečka, jehož obyvatelé jsou nezvykle zaražení a mlčenliví, jako by se s ním báli mluvit. Jeho to však neodradí a dál odvážně strká nos tam, kam se dosud nikdo nevydal. V tom se mu snaží zabránit skupinka drsňáků, konajících zjevně na něčí příkaz. Steve se však nedá, všechny zmlátí, a posléze vypátrá, že Miguel použil místní obyvatele jako pokusné králíky pro ověření účinků své drogy stárnutí. Jejich mlčení si zajistil tím, že jim pravidelně podává protilátku, ale ne tolik, aby je to zcela vyléčilo. A protože vládě je líto obětovat miliardu dolarů, rozpráší Miguel pro výstrahu svou drogu nad městem Portland. Teď by se opravdu hodila protilátka. A jediný, kdo jí může zajistit v dostatečném množství, je Captain America na skládacím rogalu.

Režisér Ivan Nagy natočil pro stanici CBS typický televizní film pro starší děti až mladší pubescenty. Bez krve, výchovný a s poselstvím (Captain America k padouchovi: These old people around here are my friends!). Děj je zpracován rodinně a usedle, takže nedojde na žádné velké vzrůšo, nedejbože masakr. Superhrdina jezdí hodně na motorce, trochu létá na rogalu nebo běhá po svých, zrychleně jako v grotesce. Vyznění je nechtěně legrační, ale kdyby mi bylo deset a byla sedmdesátá léta, asi by se mi to líbilo.

rok: 1979
režie: Ivan Nagy, hrají: Red Brown (Vytí vlkodlaků II, Sssssss), Christopher Lee
imdb: www.imdb.com/title/tt0078938/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze