Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Virus 1.0 (One point O)

Čtvrtek, 29 květen, 2008 v 20:42. Autor ozzy666

Virus 1.0 je důkazem toho, že ne všichni filmaři, uchylující se do finančně přívětivé náruče balkánských republik, musejí být nemehla. I když v Rumunsku vznikla řada pakáren, které sledovat může být příjemně zvrhlý požitek, pak v případě filmu, o němž bude řeč, se dá celkem směle prohlásit, že jej zmíněný hendikep nijak zásadně nepoznamenal. Chytře vybrané lokace a především dokonalé interiéry na sebe vůbec neprozrazují v jaké části Evropy jsme se ocitli.

Děj autorského díla kanadsko-islandské dvojice Renfroe – Thorsson se odehrává z 90 % v noci v surrealistickém paneláku. Atmosféra by se dala krájet a hodně připomíná pocitově podobný snímek Smrtihlav (Dark City) nebo věci od Davida Cronenberga. Všechno je divné, jakoby postapokalyptické, a nenápadně vyšinuté. Snový dojem umocňuje vynalézavá kamera. Zbytečně se nepředvádí, nehledá nesmyslné úhly a poctivě slouží svému účelu. Za zmínku stojí též obsazení, jemuž dominují neznámý Richard Rees, Deborah Kara Ungerová (Crash), v těsném závěsu Udo Kier, Jeremy Sisto, Bruce Payne a Lance Henriksen (nečekaně v solidní roli).

Programátor Hiep Pham (Rees) pracuje doma na jakési zakázce, ale trochu se mu rozbíhají myšlenky a nemůže se soustředit. Každý den dostává poštou od neznámého odesílatele prázdný balíček, aniž by tušil proč. To mu těžce drásá nervy, nemluvě o podivných telefonátech a pološílených sousedech. Kolem něj se pořád dějí bizarní věci a nemůže se zbavit dojmu, že na něj někdo něco šije. A taky má pocit, že má v hlavě něco, co tam nepatří...

Virus 1.0 je hodně povedený cyberpunk. Pořád se v něm něco děje („děje“ není totéž, co „vybuchuje“), a člověk skoro až do konce netuší přesně co. Tato nejistota sice podněcuje divákovu zvědavost, nicméně zvyšuje jeho očekávání ohledně konečného rozuzlení, případně vyvolává nervózní strach, že se film zvrhne v blbost. Z tohoto hlediska je třeba říct (aniž bych prozradil něco důležitého), že závěrečná pointa je sice umělecká, ale ve výsledku dělá celé vyprávění trochu zbytečným. Jako poslední věta to zní asi trochu hrozivě, ale 0 pakárů myslím mluví samo za sebe.








rok: 2004
režie: Jeff Renfroe, Marteinn Thorsson, hrají: Richard Rees, Deborah Kara Ungerová (Crash, Silent Hill, Hurikán v ringu), Udo Kier (seriál Království, BloodRaine), Jeremy Sisto (Julius Caesar), Bruce Payne (Aurora: Operace přerušena, Full Eclipse, Warlock 3), Lance Henriksen (Vetřelci, seriál Milénium, Sasquatch Mountain, The Untold, Démon pomsty)
imdb: www.imdb.com/title/tt0317042/
honocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze