Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Hvězdný prach (Stardust)

Středa, 11 červen, 2008 v 21:09. Autor ozzy666

Neil Gaiman je nepochybně jedním z nejpopulárnějších britských autorů sci-fi a fantasy. Původně se proslavil především díky svým komiksům (The Sandman), ale za sebou má i několik románů a televizních a filmových scénářů. Jeho minisérie Neverwhere, podle níž posléze napsal i román Nikdykde, neoslní velkým rozpočtem, o to víc však vynikne výborná surrealistická atmosféra prolínajících se paralelních Londýnů, a potažmo chytrý námět, na němž je příběh vystavěn. Ačkoli je Gaiman nepochybně talentovaný autor (který vládne spíš bujnou fantazií než hbitým perem), nemohu říct, že bych byl z jeho filmů (např. MirrorMask) u vytržení. To v jistém smyslu platí i pro dnes recenzovaný Stardust. Typově jej lze přirovnat např. k Princezně nevěstě Roba Reinera, ale jejích kvalit v žádném ohledu nedosahuje.

Neil Gaiman je na první pohled autor, který má vkus, který ví, kdy použít klišé a kdy se mu vyhnout, ví, že se nesluší opisovat a že když se točí film výhradně pro prachy, že je to na něm vidět. Proto mají jeho fantasy a sci-fi vždy „něco do sebe“. Je radost sledovat herce jako je Robert De Niro, Peter O’Toole nebo Michelle Pfeifferová v něčem tak chytrém, jako je Stardust. Konkrétně Pfeifferová je ve své čistě záporné roli úžasná.

V Anglii leží malá vesnice a nedaleko ní se v polích táhne dlouhá zeď. Co je za ní nikdo přesně neví, ale jeden mladík zeď jedné noci přeleze a ocitne se v pohádkové říši Stormholdu. Tam se na pouti zaplete s princeznou, kterou ve své maringotce vězní zlá baba. Když se pak mladík vrátí ze své noční eskapády domů, najde za devět měsíců u zdi košík s nemluvnětem. Nemluvně vyroste v mladíka (syna toho předchozího mladíka) a zamiluje se do marnotratné dívky. Aby se vloudil do její přízně, slíbí, že jí přinese hvězdu, která spadla z nebe kamsi za zeď. Vydá se jí hledat a posléze zjistí, že hvězda je ve skutečnosti nadpozemská krasavice. Pokusí se jí odvléct do vesnice, aby splnil slib, který dal marnotratnici, ale neujdou daleko. Brzy mají na krku čarodějnici (Pfeifferovou), co chce hvězdě vyříznout srdce, aby sobě a svým dvěma sestrám vrátila mládí. Kromě toho mají o krasavici zájem královi synové, kterým jde zase o její rubín, jež by jednoho z nich měl udělat vládcem Stormholdu.

Film je v podstatě pohádka. Ovšem ne tak dementní, jako většina toho, co se točí u nás. Není infantilní, nikdo se v něm nepitvoří, má bezvadnou atmosféru, skvělé herce a suverénní režii Matthewa Vaughna (počítá se s ním pro adaptaci komiksu Thor). Příběh je přehledný, i když v něm vystupuje velká spousta celkem rovnocenně důležitých postav. Humor je nápaditý a nevtíravý a Gaiman s vámi dokáže zažertovat vždy, když si myslíte, že přijde nějaké klišé. Stardust je i plný triků. A oč méně triky snesou srovnání s ILM, o to jsou výtvarně vkusnější. Pro mě asi nejpodstatnější vadou na kráse je to, že záporné postavy jsou nesrovnatelně sympatičtější a zábavnější než postavy kladné. Pfeifferová jako čarodějnice je dokonalá a každá minuta, kdy není na obrazovce, se nedá nahradit ani pohledem na De Nira v ženských šatech. Zvlášť, když zhruba někdy od poloviny začne být film silně přeslazený.








rok: 2007
režie: Matthew Vaughn, hrají: Charlie Cox, Claire Danesová (Terminátor 3, U-Turn, Romeo a Julie), Michelle Pfeifferová, Robert De Niro, Peter O’Toole (Lawrence z Arábie, Fantom)
imdb: www.imdb.com/title/tt0486655/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze