Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Retroactive

Úterý, 17 červen, 2008 v 21:17. Autor ozzy666

Navzdory tomu, že měl režisér Morneau za sebou jen půl tuctu bezvýznamných béček typu Carnosaur 2, Netopýři nebo Stopař II, netrpí jeho film příliš okatou režijní impotencí. Retroactive je thriller se sci-fi zápletkou, který působí tak trochu jako tarantinovka a má i správně bizarní námět. Co ho ale těžce sráží na kolena je neobyčejně dementní scénář. V hlavní roli se představí James Belushi a přehlédnout nelze ani tělesné proporce Shannon Whirryové.

Retroactive je ten typ filmu, kde se děj periodicky a pořád přibližně stejně opakuje, ale nikdy ne „správně“. Smyčka se odmítá uzavřít, dokud postavy nevyřeší ústřední zápletku. Dokud někdo někoho nezabije, dokud se někdo do někoho nezamiluje nebo dokud někdo nezačne být hodný na potřebné a nevědomé. Typicky jako v komedii Na Hromnice o den více. Retroactive však není komedie, takže v ní jde o to, že musí někdo zemřít, přesněji že musí zemřít ten pravý.

Policejní psycholožka s pocuchanými nervy Karen (Travisová) jede texaskou pouští a v nepozornosti narazí do osamělé cedule u silnice. Protože auto nechce startovat, stopne si kolemjedoucího Belushiho (co vypadá jako obtloustlý imitátor Elvise) a jeho ženu Rayenne (Whirryovou). Karen netuší, že Belushi je trochu magor a že pašuje jakési unikátní čipy na kšeft, a nechá se jím odvézt k benzínce k nejbližšímu telefonu. Cestou ale Belushiho chytí amok, sjede ze silnice do pouště a v hádce zastřelí svojí ženu. Karen prchne, a aby si zachránila život, přeleze plot nedalekého vědeckého komplexu, kde šílený vědec – zcela sám – dělá pokusy s cestováním časem. Karen náhodou vběhne do paprsku jeho vynálezu, vědec náhodou svrhne flašku na klávesnici a nechtěně jí (Karen, ne flašku) pošle o 10 minut zpět v čase. Toto schéma se ve větších či menších obměnách stále opakuje – až do zblbnutí...

Retroactive je film s největším počtem levných náhod na jednotku času. Vědec shodí flašku na klávesnici, někdo jiný nemůže v klíčový okamžik nastartovat (tohle je opravdu evergreen), hrdince náhodou vypadne peněženka, což jí donutí opět usednout do šílencova auta, v poušti nabourá do jediné cedule v Texasu... zkrátka a dobře důležité milníky příběhu jsou postaveny na velmi hloupých náhodách. Jinak je film vcelku dobře natočený, Belushi hraje přesvědčivě a s přehledem. O to otravněji působí scénář, který je jak z šestákové pakárny a postupně se vymyká z rukou i samotnému režisérovi. Kdyby se jednalo o kategorii C, dám 3 pakáry, v tomto případě by však měli mít tvůrci trochu soudnost, takže za 4.

rok: 1997
režie: Louis Morneau, hrají: James Belushi (Rudé horko), Kylie Travisová (Gia), Shannon Whirryová (Animal Instincts, Body of Influence)
imdb: www.imdb.com/title/tt0117468/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze