Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Dračí války (D-War)

Čtvrtek, 19 červen, 2008 v 21:07. Autor ozzy666

Nejsem zrovna vyznavatelem asijské kinematografie, takže mě nijak neirituje, když vznikne film, jenž v sobě skloubí Západní a Východní stereotypy. Nerozčiluje mě, když se Hollywood chopí nějaké asijské látky a přetaví ji – lhostejno zda s přispěním originálního režiséra – do podoby přístupnější publiku naší polokoule. Škvár zůstane škvárem, i kdyby dostal sebelepší obal. V případě moderního korejského fantasy Dračí války, obsazeného americkými herci, je však otázkou, zda by bylo spravedlivé je za regulérní škvár považovat.

Ano, jedná se o destilát toho nejdementnějšího z obou světů, nicméně pokud byl film zamýšlen pro malé děti nebo pro prosťáčky s dětskou duší, řekl bych, že může docela dobře fungovat. Obsahuje hodně triků, protože režisér se na ně spolehl jako na hlavní atrakci: Draci se prohánějí po městě, kolem pobíhá armáda, poletují vrtulníčky a jezdí tančíky, všichni střílejí jak o život, příšerky po tančících dupou, chrlí kolem sebe oheň, zkrátka se tam pořád něco děje. Typicky máklý asijský film. Že to nemá myšlenku je dětem rozhodně ukradené (prosťáčky s dětskou duší nevyjímaje).

Každých 500 let na Zemi dospěje dívka, která má schopnost dát legendárním hadům ultimátní moc. Je-li obětována, hadi se promění v draky. Obětuje-li se hodnému hadovi, ten využije moc pro dobro všehomíra, obětuje-li se zlému drakovi Barakimu, využije ji ke zničení vesmíru. Naposledy se Baraki snažil lapit vyvolenou dívku a jejího ochránce ve staré Koreji, ale oba mladí lidé ho nečekaně přechytračili tím, že spáchali sebevraždu. Uplynulo 500 let a narodila se (reinkarnovala) další dívka. Tentokrát v Los Angeles. Právě dosáhla dospělosti a osudově se setkala s mladíkem, jenž ještě jako malý kluk dostal amulet ochránce od asijského vetešníka.

Dračí války mají šťávu asi jako reklama na bankovní konto, v lepším případě telefonní tarif pro školáky. Jsou v něm úplně stejné umělé ksichty (hlavně hrdina – ochránce), všichni jsou toporní, a pokud se režisér snažil z herců něco dostat, tak bez úspěchu. Spíš se ale nesnažil a soustředil se na digitální triky, protože, jak říká Eduard Bakalář, „I dospělí si mohou hrát“. Film je abnormálně hloupý, prázdný a schematický, a skoro bych se přikláněl k názoru, že neblahý Sci-fi Channel by si s takovým rozpočtem poradil líp. Ale vysvětlujte to dětem...

rok: 2007
režie: Hyung-rae Shim, hrají: Jason Behr (seriál Roswell), Amanda Brooks
imdb: www.imdb.com/title/tt0372873/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze